Početna stranica » Anđelika – Archangelica officinalis

Anđelika – Archangelica officinalis

326 pregleda

Narodni nazivi: angelica, anđelika, anđeoski korijen, biljka Svetog Duha, kravojac, siriš, trubaljka

Anđelika je dvogodišnja, rjeđe višegodišnja, zeljasta biljka koja ugiba nakon prve cvatnje. Prve godine razvijaju se veliki prizemni listovi, a u zemlji snažan podanak. Iduće godine iz podanka izraste snažna oko 2 m visoka stabljika, čiji listovi pri osnovici imaju vrećasto napuhnute rukavce. Na vrhu biljke tijekom srpnja i kolovoza razvijaju se sitni, zelenkastobijeli cvjetovi, skupljeni u štitaste cvatove. Raste u hladnijim i vlažnijim predjelima Europe i Azije, a kod nas je nalazimo u brdskim predjelima, na šumskim čistina­ma i vlažnim planinskim livadama, naročito uz izvorišta i potoke. Biljka je dobila ime anđelika po arkanđelu Rafaelu koji je poznat i kao anđeo zdravlja.

Nevjerojatno je mnogo podataka o ljekovitosti ove biljke! Treba je cijeniti kao suho zlato! Moj otac Ilija i majka Ana poučili su me da je anđelika vrlo ljekovita biljka te rekli da je narod zbog ljekovitosti, zove još anđeoska biljka, biljka Svetoga Duha i anđeoski korijen. Još kao malome djetetu ispričali su mi jednu zanimljivu priču: Jednom je jedan bolesni kralj tražio pomoć od redovnika u šumi. Njemu se u molitvi ukazao arkanđeo Rafael i pokazao mu travu kao lijek za bolesnoga kralja koji je od toga lijeka ozdravio za samo nekoliko dana.

Anđelika čisti krv, regulira menstruaciju; jača srce, liječi katar i pospješuje izlučivanje sluzi unutrašnjih sluznica; djeluje protiv različitih otrova, pa tako i zmijskoga ugriza; smiruje migrenu i živčanu napetost, otklanja vrtoglavicu povećavajući gipkost i protočnost krvnih žila.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su podanak i snažnije korijenje, ali i cijela biljka, uključujući listove i sjeme. Anđelika sadrži mirisna eterična ulja, smolu, vosak, gorke tvari i različite kiseline. Podanak s korijenjem skuplja se u rano proljeće i kasnu jesen. Dobro se opere i očisti, izreže po duljini, često plete u pletenice i vješa u potkrovlju gdje je zračno i propuh te nema čađe. Listovi i cvjetovi skupljaju se neposredno prije pune cvatnje. Plodovi se beru u rujnu kada su posve zreli i suhi.

Čaj: Pravi se od suhe, ali još bolje od svježe cijele biljke: pije se po jedna šalica dnevno tijekom tri tjedna, a potom se napravi pauza tjedan dana. Tim se čajem liječi bolna menstruacija, astma nervnoga podrijetla, migrena, povraćanje, nadutost i opći zamor. Čaj od anđelike također olakšava želučane tegobe uzrokovane svakodnevnim stresovima. Ljekovita je i čajna mješavina anđelike i majčine dušice protiv bronhitisa, kašlja i pluća punih sluzi.

Vino: Nasjeckana cijela svježa biljka stavi se u bocu te prelije litrom crnoga vina i ostavi na blagom suncu ili u toploj prostoriji 48 sati. Pije se dnevno po jedna mala čašica prije ručka. To je vrlo dobar lijek za jačanje organizma, protiv nadimanja i pospješuje probavu, uklanja zgrušanu krv u tijelu nastalu uslijed udarca ili druge ozljede te protiv grčeva u želucu.

Tinktura: Deset grama anđelike i 20 g kadulje, uz dodatak malo majčine dušice, mažurana i kima stavi se u bocu i prelije litrom dobre rakije. Ostavi se tjedan – dva na umjerenom suncu ili u toploj sobi te procijedi. U tu litru tinkture doda se pola kilograma smeđega šećera ili meda i dobro izmiješa. U pola čaše vode ili dobroga vina doda se jedna mala čašica ove ljekovite tinkture i popije se jedanput dnevno.

Oblozi: Puna šaka istucanoga ili samlje­venoga (suhoga, ali još bolje svježega) lišća anđelike izmiješa se s maslinovim uljem te se stavljaju oblozi u području mjehura. To je vrlo uspješan lijek kod otežanoga mokrenja (kap po kap).

Oprez: Anđeliku treba dobro poznavati i upotrebljavati jer postoji mogućnost zamjene s nekom sličnom biljkom. Posebno je opasna zamjena s trubeljikom koja je vrlo otrovna biljka. Međutim, trubeljikin je podanak, za razliku od anđelikinoga, razdijeljen u niz komorica. Osim toga, prevelike količine pripravaka od biljaka s eteričnim uljima, a takva je i anđelika, mogu više štetiti, nego koristiti. Sokovi anđelikinoga korijena vrlo su aktivni tako da mogu čak izazvati upalu kože. Oči treba čuvati od svakoga dodira s tekućinom u kojoj smo namakali ili kuhali anđelikin korijen. Treba se strogo pridržavati gore propisanoga načina upotrebe anđelike.