Početna stranica » Župa Nova Bila proslavila 50 godina postojanja

Župa Nova Bila proslavila 50 godina postojanja

323 pregleda

Misno slavlje u crkvenom dvorištu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji 15 svećenika, među kojima je bio i župnik fra Mogomir Kikić

U nedjelju, 19. svibnja 2024. župa Duha Svetoga u Novoj Biloj proslavila je svoj patron i 50 godina postojanja, prenosi nedjelja.ba.

Tom prigodom misno slavlje u crkvenom dvorištu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji 15 svećenika, među kojima je bio i župnik fra Mogomir Kikić.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić progovorio je o „dvije sretne okolnosti“ koje su okupile brojne vjernike na svetoj misi – proslava Pedesetnice i rođendana Crkve te patron i slavlje 50 godina postojanja ove vjerničke zajednice.

Tumačeći blagdan Duhova – Pedesetnicu, propovjednik je posvijestio kako se njime Crkva sjeća osobita blagoslova kršćanskog izlaska iz zarobljenosti u zakone ovoga svijeta i pravila vlastitih tijela u bolji svijet i život s pravilima Nebeskog kraljevstva.

„To je svrha današnje Pedesetnice i zahvalni Presvetomu Trojstvu za silazak Duha Svetoga, zahvaljujemo Bogu za sav život jer samo po tom Duhu jesmo Isusovi učenici i, zahvaljujući Njemu, Njegova je zajednica živa i tvori“, kazao je nadbiskup Tomo pojašnjavajući kako sve što se dobro i lijepo događa u zajednici Isusovih vjernika i vjerničkim životima i savjestima, događa se zahvaljujući Duhu Božjem. „Svaki sveti čin događa se zazivom Duhu Svetomu, svaki sakrament, i svaka sveta misa i boguugodno djelo zbiva se zazivanjem blagoslova Duha Svetoga“, objasnio je.

Nadalje je progovorio o osnovi Isusove poruke, a to je „mir vama“. Pojasnivši kako to najčešće nije onaj oblik mira na koji su vjernici navikli, istaknuo je kako je to „mir sa samim sobom, s vlastitom savješću, koji postoji kad nikoga nema oko tebe, samo ti i tvoj Bog“, te kako na tom miru započinje Isusov mir, iz kojeg izrasta mir s drugim ljudima i svim Božjim stvorenjima.

Osvrnuvši se na drugu obljetnicu koja se proslavlja, naglasio je kako je sve dobro što se zbilo u proteklih 50 godina u ovoj zajednici, plod djelovanja Duha Božjega. „Danas se sjećamo teškog vremena, ljudi koji su s ovog mjesta vapili Božju pomoć, medicinskog osoblja koje je činilo sve kako bi pomoglo i naših branitelja koji su, potaknuti Duhom Božjim, bili na korist ljudskih života, sloge i izgradnje pravde u ljudskom društvu“, rekao je mons. Vukšić zaključivši: „Neka dragi Bog udijeli blagoslov Duha Božjega da mi koji smo na ovoj strani života možemo biti na korist sebi, braći i sestrama i našem spasenju, a onima koji su s onu stranu života, u boljem životu, udijeli radost nebesa i neka ih nagradi za svako dobro djelo.“

Na kraju sv. mise župnik fra Mogomir zahvalio je Bogu i čestitao župljanima patron i godišnjicu. Zahvale je izrekao svećenicima koji su ispovijedali i predvodili devetnicu te onima koji su radili na uređenju crkve i materijalno pomogli proslavi godišnjice.

„Vi se 50 godina dajete za ovu župu, a danas vama župa nastoji simbolično uzvratiti“, kazao je pozvavši nazočne na zajednički objed.

Misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem prof. Josipa Popovića.