Početna stranica » Žene u župnom zboru – Novost u Koptskoj Crkvi

Žene u župnom zboru – Novost u Koptskoj Crkvi

204 pregleda

Drevna Koptska Crkva istočnoga obreda ovih se dana također uključila u rasprave o poziciji žena u okvirima župne zajednice. Nema govora o uvođenju žena u red đakonata, nego je zapravo riječ o jednoj, za zapadne kršćane, sasvim bezazlenoj situaciji. Ranije u ovoj kršćanskoj zajednici, koja uživa potpuno jedinstvo s Katoličkom Crkvom, ženama nije bilo dopušteno sudjelovati u misnom slavlju svojim pjevanjem. Bile su osuđene na potpunu šutnju tijekom euharistije. 

Kako je izvijestila Katolička novinska agencija (KNA), mons. Abna Sharoubim, koptski biskup u Qeni, nedaleko od drevnoga Luksora, promijenio je stajalište po ovom pitanju uz svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije i drugih marijanskih blagdana tijekom mjeseca kolovoza. Prvi su puta u katedrali Svete Marije u Nag Hammadiju, u kojoj stoluje koptski biskup Qene, žene primljene u članstvo crkvenoga zbora. Bile su odjevene u bijele albe s prišivenim križićima u crvenoj boji, koje inače nose muški članovi zajednice đakoni.

Biskup Sharoubim za lokalnu tjednu novinu “Watani” objasnio je tom prigodom kako je liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskoga slavlja također služenje, odnosno svojevrsni đakonski zadatak. Istim obredom djevojke i žene primljene su u crkveni zbor i u drugim župnim zajednicama Koptske Crkve diljem svijeta.