Početna stranica » Zašto postoje godišnja doba?

Zašto postoje godišnja doba?

187 pregleda

Koje godišnje doba najviše volite – proljeće, ljeto, jesen ili zimu? Meni je najdraže ljeto! Jeste li se ikada zapitali zašto postoje godišnja doba ili kako nastaju godišnja doba? Ako jeste, sada ćete dobiti odgovor na to pitanje! A ako volite ljeto kao i ja i pitate se kako s djecom ispuniti slobodno vrijeme koje je pred nama, predlažem vam nekoliko zanimljivih aktivnosti.

Za život na Zemlji neophodna nam je Sunčeva svjetlost. Zbog toga kako se Zemlja giba (oko svoje osi i oko Sunca) izmjenjuju nam se dan i noć, ali i godišnja doba. Mnogi ljudi misle da se godišnja doba mijenjaju zato što je Zemlja ljeti bliža, a zimi dalja od Sunca. Međutim, to nije točno. Dolazimo do glavnog krivca za godišnja doba, a to je nagib Zemljine osi.

Naime, Zemlja je zakrenuta za 23,5 stupnja u odnosu na ravninu u kojoj se giba oko Sunca (ta se ravnina zove ekliptika). Kako se Zemlja giba oko Sunca u 365 dana prođe jednu svoju cijelu putanju oko Sunca, na različitim dijelovima te putanje sjeverna točka Zemljine osi „gleda” ili prema Suncu ili od njega, u odnosu na južnu točku osi. A nekad su i sjeverna i južna točka osi takve da su u istoj ravnini u odnosu na Sunce (odnosno, sjeverna točka osi ne gleda niti prema Suncu niti od njega).

Na onoj strani Zemlje koja je zbog nagiba osi u danom periodu nagnutija prema Suncu bit će toplije, tj. bit će ljeto, a na onoj Zemljinoj polutci koja je tada nagnuta od Sunca bit će hladnije odnosno zima. Pogledajte kako to na slici izgleda.

Dragi roditelji, draga djeco, stiglo nam je ljeto, a s ljetom godišnji odmori i školski raspust. Vjerujem da ćete ga provesti zajedno. Dobro se odmorite, opustite, uživajte u sportovima na vodi, u kupanju u moru, u rijekama ili svoje zajedničke dane provedite u ugodnim planinskim šetnjama. Ne zaboravite zaštititi svoje tijelo: sunčeve zrake jako griju između 10 i 16 sati te tada treba izbjegavati sunce. Opekline od sunčanja mogu biti opasne za zdravlje.

Dok se budete odmarali evo nekoliko zadataka za naše najmlađe:

Pripremite list bloka, kolaž papir ili papir u boji, škare, ljepilo, plastelin, štapiće za uši, boje ili flomastere i olovku. Izradi svoj sladoled iz mašte. Za izradu možeš uzeti papir u boji, izrezati ga u oblik korneta koji ćeš popuniti šarenim kuglicama sladoleda.

Zatim izradi šarenu cvjetnu livadu. Za to će ti trebati papir koji ćeš izrezati u obliku velikog kruga. Na njemu ćeš plastelinom oblikovati cvijeće, oko plastelina uz pomoć štapića za uši oblikuj cvjetne latice, zatim cvijetu nacrtaj stabljiku i listiće izradi od plastelina te bojom dodaj travu.

Možeš izraditi ribice, velike i male, šarene i jednobojne. To radi uz pomoć kolaž papira ili papira u boji. Prepusti mašti na volju, dobro se zabavi i naravno odmori.