Početna stranica » Zašto je sveti Florijan zaštitnik vatrogasaca?

Zašto je sveti Florijan zaštitnik vatrogasaca?

166 pregleda

Za njega su vezane brojne legende i čuda koja uključuju i gašenje požara.

Stoljećima vatrogasci diljem svijeta zazivaju u pomoć sv. Florijana, te se i Međunarodni dan vatrogasaca svake godine obilježava 4. svibnja na njegov blagdan. A kako je došlo do povezanosti s vatrogascima?

Sveti Florijan bio je rimski vojnik u 3. stoljeću zadužen za posebnu skupinu vatrogasnih vojnika. Rodom je iz Ennsa u Donjoj Austriji, a poznat je po mnogobrojnim čudima. Tako je primjerice za njega vezana legenda da je ugasio požar bacajući vrč pun vode preko plamena.

Ni danas njegova veza s gašenjem i sprječavanjem požara nije sasvim jasna, no postoje mnoge usmene predaje koje prepričavaju kako je jednom prilikom neki čovjek pao u vatru i spasio se zazivanjem sv. Florijana u pomoć. Ovaj se prizor nalazi na jednoj od 15 slika kojima je ukrašena opatijska crkva sv. Florijana.

Napisana su čak i posebna litanija svetoga Florijana kojima se moli njegov zagovor protiv požara. Kada je na zapovijed cara Dioklecijana počeo nemilosrdni progon kršćana u provinciji Norikum, u pogansko je svetište pozvan Florijan, tada rimski časnik u gradu Cetiumu. Zapovijed suca Akvilina da prinese žrtvu poganskim bogovima Florijan je odbio zbog kršćanske vjere pa ga je razjareni sudac najprije dao bičevati, a zatim mučiti željeznim kliještima. Naposljetku je s mlinskim kamenom oko vrata bačen u rijeku Enns. Taj dan mučeništva, 4. svibnja 304. godine, danas se obilježava kao blagdan svetoga Florijana.

Štovanje svetoga Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj, ali jednako tako i u našim krajevima. Vjernici zazivaju njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a najpoznatiji je kao zaštitnik vatrogasaca.