Početna stranica » Zašto je starost blagoslov

Zašto je starost blagoslov

505 pregleda

Starost je vrijeme davanja i vrijeme kada se nema više što dokazivati. To je također vrijeme obraćenja srca

Starost je trenutak kada istina naših života ponovno izlazi na površinu. Postajemo doista svoji. Susrećemo se sa svojim fizičkim ograničenjima kao nikada prije, a u isto vrijeme uživamo u slobodi da ne moramo ništa dokazivati. Prestati se pokušavati dokazivati ​​i početi davati: to je ono najvažnije.

Iz doba dokazivanja prelazimo u doba davanja: manje energije, ali i manje rasipanja. Više ne razmišljamo o onome što nam u životu nedostaje. Napokon smo usredotočeni na ono što radimo, na sadašnjost.

Jeste li bili inženjer, učitelj, kuhar ili poljoprivrednik? Sada ste društveni aktivist, vrtlar, biciklist, suprug i/ili djed. To sve ste već bili, ali u sporednoj ulozi. A ono što je bilo sporedno postalo je glavno. Vaš život se više ne svodi na profesiju: ​​on postaje zbroj Vaših strasti.

Vrijeme je da budemo zahvalni za ovaj paradoks: jedinstveni postajete onog trenutka kada spadate u kategoriju oldtajmera. „Stari” je definicija Vas u društvu, ali niste stari sve dok imate energije u sebi. Kako možete dobro iskoristiti posljednji dah mladosti? Razmišljajući o ovome: da je starost najotvorenija dob od svih, dob obraćenja srca.

Francuski političar Jacques Attali govorio je da radije piše knjige nego što se kandidira na izborima. Razlog je bio taj što je budućnost političara da jednog dana postane bivši – onaj koji će otići s te pozicije – dok je budućnost pisca da postane pisac. Attalijevo razmišljanje je duboko jer pokazuje da u našim životima dolazi trenutak kada više nije pitanje činjenja, već postojanja. Za neke ovaj trenutak dolazi vrlo rano; za druge uopće ne dolazi. Ali ovaj trenutak kada biće konačno nalazi svoje mjesto je Božji blagoslov. Nikada nije kasno proživjeti ga svim srcem.

(Izvor: Aleteia)