Početna stranica » Zaboravljeni kolač (pogača – kovrtanj)

Zaboravljeni kolač (pogača – kovrtanj)

4 min

Možda se danas rijetko tko sjeća kolača koji se pravio u stara vremena u vrijeme ženidbe – kolač za darivanje buduće nevjeste. Radost dolaska novoga člana u obitelj iskazivala se mnoštvom običaja a jedan od tih je i darivanje toga posebnog kolača (pogača – kovrtanj)

U našim obiteljima se još i danas sjećaju i čuvaju običaje iz prošlosti oni koji su pratili obiteljska slavlja kao što je rođenje djeteta, prve pričesti i krizme. Za te prigode pripremala su se i posebna jela koja su i nastala upravo u tim događajima.

Jedan od važnijih događaja u životu ljudi je svakako i ženidba. Svadbe su se slavile uz bogatstvo običaja a svaki običaj praćen je i pripremom posebnih jela slanih i slatkih. U današnje vrijeme svadbe se više ne slave na taj način pa su i neki običaji otišli u zaborav.

Možda se danas rijetko tko sjeća kolača koji se pravio u stara vremena u vrijeme ženidbe – kolač za darivanje buduće nevjeste. Radost dolaska novoga člana u obitelj iskazivala se mnoštvom običaja a jedan od tih je i darivanje toga posebnog kolača (pogača – kovrtanj).

Darivanje je trebalo biti tjedan dana prije svadbe a susret je bio kod crkve nakon nedjeljne mise. Nisu se samo ukućani radovali dolasku novoga člana nego i šira rodbina tako da je i rodbina darivala buduću nevjestu. Kolač su pekli u okruglom limu i ukrašavali kockama šećera i malim bombonima. U to vrijeme nisu se kolači tako često pravili i na način kako se danas prave i peku. Danas imamo velike mogućnosti doći do različitih i finih namirnica za kolače, a tada su glavni sastojci bili brašno, jaja i malo šećera a dodaci mlijeko, kajmak i maslac. Iz tih jednostavnih namirnica naše su majke pravile fine pogače i razne kolačiće koje su pekli u tavi na malo masti ili u pećnici.

Dok su se kolači pripremali za buduću nevjestu glavni promatrači bili su djeca. Velikom radoznalošću su sve promatrali i nije im bilo jasno da se taj kolač treba nositi iz kuće. Znali su da će i oni dobiti pokoji komadić ako se kolač lomi u kući, ali ako ide dalje onda nema ni mrvica. Budući da se u takvim događajima trebaju svi radovati pa i djeca, iz toga je nastao još jedan običaj da se i za djecu peku mali kovrtanjići. Od istoga tijesta ili sličnoga izrezivali su šalicama male kolutiće i pekli na tavi na malo masti ili u pećnici. Jedan dio tijesta rezali su na kvadrate i punili marmeladom od šljiva. Ovdje s vama dijelim recept za veliku pogaču – kovrtanj i za male pogače – kovrtanjiće.

Potrebni sastojci za veliku pogaču – kovrtanj:

600 g brašna
100 g maslaca
250 g kiseloga vrhnja
1 vrećica praška za pecivo (ili soda bikarbona)
1 žlica šećera
1 žličica soli
2 jaja
malo vode ako je potrebno (oko 100 ml)

Za ukrašavanje:

1 jaje za premazivanje tijesta
10 kocki šećera
10 malih bombona

Priprema:

U brašno pomiješajte sol, šećer i prašak za pecivo. Maslac ostavite na toplo mjesto da dobro omekša pa i njega dodajte u brašno. Jaja izmiješajte s kiselim vrhnjem i tom smjesom umijesite pogaču. Ako je potrebno, dodajte još malo i vode. Tijesto treba biti elastično kao za pitu. Oblikujte ga u kruščić i ostavite na hladno mjesto oko sat vremena.

Okrugli lim namažite maslacem ili stavite papir za pečenje. U sredinu lima postavite zdjelicu koja je otporna na vrućinu. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Tijesto još jednom premijesite i oblikujte od njega štrucu poput valjaka toliko dugu da ga možete u limu spojiti oko zdjelice. Rukama rastanjite tijesto do ruba lima. Premažite jajetom i u jednakim razmacima utisnite u tijesto kocke šećera i bombončiće.

Pogaču odmah stavite u vruću pećnicu i pecite oko 50 minuta. Kad je pečena, izvadite je iz lima i neka se malo ohladi. Pogaču možete poslužiti toplu a i hladnu.

Potrebni sastojci za male pogače – kovrtanjiće:

500 g brašna
100 g maslaca
1 žlica šećera
pola žličice soli
pola vrećice praška za pecivo
250 g kiseloga vrhnja
2 žumanjka i 2 cijela jaja
2 žlice ruma
marmelada od šljiva

Priprema:

Na isti način zamijesite i ovo tijesto kao i za veliku pogaču. Pokrijte ga i ostavite na hladno mjesto oko sat vremena. Odmoreno tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenom radnom stolu i čašom ili kalupima izrezujte kružiće. Neke pecite u tavi na malo ulja ili masti, a neke u pećnici kao veliku pogaču. Jedan dio tijesta izrežite na pravokutnike pa na sredinu stavite malo marmelade od šljiva. Rubove premažite bjelanjkom i preklopite tijesto tako da se rubovi spoje i dodatno ih pritisnite vilicom da marmelada ne iscuri tijekom pečenja.

(Knjiga kalendar sv. Ante 2025)