Početna stranica » Za više slobode

Za više slobode

141 pregleda

Osjećate se zaglavljenima? U tom slučaju pročitajte nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da napravite pozitivan pomak.

Jeste li ikada imali osjećaj kao da ste u životu zaglavili? Kao da vam je svaki dan isti i rutina uobičajena? Ili je možda vaš život sasvim u redu, ali se pitate možete li nešto poduzeti kako bi on postao smisleniji i manje monoton? Nedavno sam se i sama tako osjećala, piše Cecilia Pigg. Osjećala sam se kao da sam bila zapletena u nekoj petlji i kao da ne idem naprijed. Trebalo mi je neko vrijeme da se osjetim slobodno i nenavezano, a sve je počelo s nekoliko navika koje sam počela prakticirati u svome životu, neke namjerno, neke nenamjerno, ali koje su mi pomogle da krenem u pravcu te slobode za kojom sam žudjela.

Ako veći dio svojih razgovora s drugima utrošite na neke površne teme, vjerojatno ćete se kao rezultat toga osjećati zaglavljenima. Nemojte sa svojim kolegama i prijateljima samo razgovarati o vremenu, sportu ili omiljenim restoranima u centru grada – produbite vaše razgovore. Pitajte ih nešto smisleno i namjerno o njihovom životu. Koji ljudi su im najvažniji? Koje aktivnosti ih čine živima? Vjeruju li u Boga? Ako da, idu li u crkvu? Važno je otvoriti vrata za dublje razgovore.

Možda postoji neka knjiga ili dokumentarac koji biste trebali pogledati. Učinite to. Ili ste u prošlosti počeli čitati ili gledati nešto za što ste držali da ima smisla, ali ste vrlo brzo odustali jer je zahtijevalo više fokusa i vremena nego što ste mu tada mogli posvetiti. Možda ćete sada imati vremena za to. „Izazivanje” vašega mozga smislenim sadržajem daje nove perspektive i ideje o kojima trebate razmišljati.

Ne nabavljajte novu odjeću ili obuću ovoga mjeseca. Ne kupujte više namirnica nego što vam treba jer ponekad energija, novac i vrijeme koje ulažemo u kupovinu donose više stresa i manje slobode u naš život.

Pogledajte ogromno stablo i zapitajte se kako je raslo. Gledajte kako lišće pada. Slušajte ptice u vašoj blizini. Da biste cijenili prirodu koja vas okružuje, možda će biti potrebno skloniti mobilni telefon i udaljiti se od isprazne buke. Samo promatrajte prirodu oko vas. Što više strahopoštovanja i zahvalnosti prakticirate, to ćete se više živo i slobodnije osjećati.

Pokušajte moliti, raditi i pisati u tišini. Ako je tišina na početku neugodna, to je dobro jer znači da vam je definitivno potrebna.

Odnosi s drugim ljudima su veliki dio vašega života i ponekada možda stvaraju osjećaj zaglavljenosti ako su odnosi nezdravi i ako nam ne pomažu u našemu rastu. Neki od nas, pak, trebaju izdvojiti više vremena za održavanje odnosa s ljudima koji su nam važni, a svi bismo trebali razmišljati o onome što činimo tijekom vremena koje provodimo s drugima. Uključite se u stvarne, smislene razgovore i doživite ljepotu zajedno – bilo da se radi o prirodi, glazbi, stvaranju umjetnosti, zajedničkom kuhanju ili odlasku na neke događaje, igre, muzeje i slično. Svi ti načini zajedničkoga provođenja vremena mogu nam pomoći da se nekome približimo, a da se sami istovremeno osjećamo živahnijima.

I na kraju, ovih nekoliko savjeta vas mogu natjerati da se osjećate malo neugodno, ali to je cilj jer oni trebaju izazivati i uzdrmati vaš život toliko dok ne osjetite promjenu. I ne samo to, ovakve životne navike neće isteći kroz nekoliko mjeseci ili godina – možete ih koristiti tijekom cijeloga života kako bi mu podarili više smisla, a vi se osjećali slobodnijima.