Početna stranica » Vjernici koji hodom časte

Vjernici koji hodom časte

188 pregleda

Mnogi vjernici širom svijeta oduvijek su poštovali razne oblike hodočašća. Najčešći motivi zbog kojih bi se ti vjernici odlučili hodočastiti na određeno – sebi važno mjesto jesu razne duhovne obnove i molbe, zahvale za dobivene milosti, kao i mnoge tjelesne potrebe.

Procjenjuje se kako svake godine broj hodočasnika koji s namjerom posjete određeno sveto mjesto prelazi brojku od 200 milijuna. Neki hodočasnici hodaju satima kako bi došli u željeno svetište. Drugi pak putuju danima ili mjesecima kako bi ispunili svoj zavjet i došli na željeno hodočasničko mjesto. Tako kršćani hodočaste u Rim, Jeruzalem ili u Španjolsku i svetište svetoga Jakova u Santiagu de Composteli. Židovi hodočaste Zidu plača u Jeruzalem, a muslimani na Arapski poluotok i svetište u Mekki.

Je li netko hodočasnik ili obični turist kojem dolazak u određeno svetište i nije razlog vjerskoga karaktera, teško se može precizno utvrditi. Međutim, organizacija pod nazivom Savez za religiju i opstanak (engl. Alliance of Religions and Conservation), pored koordiniranja mnoštva projekata suradnje između vjera i ekologije, bavi se i prikupljanjem podataka o najposjećenijim hodočasničkim svetištima na svijetu.

Hodočašća Mariji

Tako se jednim od najposjećenijih katoličkih hodočašća smatra posjet Gospi od Guadalupe u grad Meksiko, u istoimenoj srednjoameričkoj državi. Caricu obiju Amerika,  kako ju je 2000. godine nazvao papa Ivan Pavao II., svake godine posjeti i do 20 milijuna hodočasnika. Za Meksiko, kao drugu najbrojniju katoličku zemlju na svijetu (nakon Brazila), tolike brojke se otprilike mogu i očekivati. Na drugom mjestu, kako navodi Savez za religiju i opstanak, nalazi se hodočašće Gospinom svetištu u Lourdesu u Francuskoj. Na temelju ukazanja Blažene Djevice Marije siromašnoj četrnaestogodišnjoj djevojci Bernardici Soubirous, Lourdes je danas jedno od najposjećenijih svetišta, s godišnjim posjetom od 8 milijuna hodočasnika. Zanimljivo je spomenuti kako je ovaj gradić s 15 tisuća stanovnika zbog velikoga broja hodočasnika ujedno postao i drugi grad u Francuskoj po broju hotelskih soba, odmah iza Pariza.

Veliki broj hodočasnika posjeti i Gospu u nacionalno svetište Aparecida u Brazilu (6,6 milijuna), zatim poljski grad Częstochowa gdje se nalazi marijansko svetište Jasna Gora koje godišnje posjeti oko 5 milijuna vjernika. Poznato je i hodočašće svetom Franji u Asiz, hodočašće mladih u Taizé, kao i Svjetski dan mladih koji svake godine okupi više od 1,5 milijuna vjernika, odnosno svake druge ili treće godine i do 4 milijuna hodočasnika.

Posebno omiljena destinacija mnogih hodočasnika katoličke vjeroispovijesti je Gospino svetište u Fatimi. Iako se procjena prosječnoga broja hodočasnika ovoga najpoznatijeg 100 godina staroga portugalskog svetišta kreće od 4 do 5 milijuna, zadnji podaci svetišta pokazuju kako je broj hodočasnika u 2016. godini iznosio čak 5,3 milijuna vjernika. U odnosu na godinu prije, to je predstavljalo porast od 23,1 %. Da se uistinu radi o svjetski poznatom svetištu, potvrđuje i podatak kako je 2015. godine od ukupnoga broja hodočasnika njih 62,7 % dolazilo iz drugih zemalja, dok su ostalih 38,3 % činili domaći portugalski hodočasnici. Od stranih hodočasnika najčešći su bili susjedni Španjolci, zatim Talijani, Poljaci i Amerikanci, a u 2016. godini i Ukrajinci koji su s 20 organiziranih posjeta te godine bili iznenađenje. U Fatimu redovito hodočaste i stanovnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i susjednih zemalja. I ove godine mnoge putničke agencije nude aranžmane putovanja u Fatimu. Najčešći termini su u svibnju, rujnu ili listopadu, odnosno mjesecima kada se spomenuto svetište najčešće posjećuje.

Neizostavno je spomenuti i hodočašće u Jeruzalem kao jednu od ključnih točaka kršćanskoga hodočašća te hodočašće u Rim koji je, bez obzira na mjesec u godini, uvijek pun i turista i hodočasnika. Tako je u 2016. godini ukupan broj kršćanskih hodočasnika i sudionika na Papinim audijencijama u Godini milosrđa prelazio brojku od 20 milijuna posjetitelja.

Ostala svjetska svetišta

Od značajnijih hodočašća vjernika drugih religija, ističe se hinduističko hodočasničko središte Sabarimala smješteno u Južnoj Indiji. Broj posjetitelja ovoga svetišta procjenjuje se na 30 milijuna vjernika za vrijeme hodočašća, odnosno 100 milijuna hodočasnika tijekom cijele godine. Grad Mekka je vjerojatno najpoznatije muslimansko svetište s godišnjim posjetom od 3 milijuna hodočasnika – uglavnom muslimana sunita. Međutim, najposjećenije muslimansko svetište nalazi se u iračkom gradu Karbala s godišnjim posjetom do 15 milijuna hodočasnika – uglavnom muslimana šijita. Budisti najčešće hodočaste hramu Nanputuo u Kini (10 milijuna), a židovi u Jeruzalem i Zidu plača, koji godišnje posjeti približno 8 milijuna hodočasnika.

U Bosni i Hercegovini su najpoznatija marijanska svetišta, a sam blagdan Velike Gospe se slavi u čak 150 župa. Najposjećenije hodočasničko svetište je Gospino svetište u Međugorju s godišnjim posjetom oko milijun hodočasnika. Poznatija su hodočašća i Gospi u Olovo, Gospi u Kondžilo, kao i hodočašća svetom Ivi u Podmilačje. U Hrvatskoj se najviše hodočasti u nacionalno svetište Marija Bistrica koje godišnje posjeti do 800 tisuća hodočasnika. Zatim slijede hodočašća u Trsat, Aljmaš te hodočašće Gospi u Sinj koje godišnje posjeti i do 50 tisuća hodočasnika.

Sve spomenute hodočasnike okvirno možemo definirati kao vjernike koji hodom nekoga časte. Zapravo, to su vjernici koji nekome daruju sebe, odaju mu čast, idu mu u susret. To su oni ljudi koji sebe stave u drugi plan i pažnju usmjeravaju prema drugome. Na neki način, to je i svatko od nas kad god pružimo ruku ljudima koji nas okružuju. Jer svaki naš korak je jedno veliko hodočašće kada u njemu vidimo ljepotu susreta.