Početna stranica » Visoki sud Australije poništio osudu kardinala Georgea Pella

Visoki sud Australije poništio osudu kardinala Georgea Pella

107 pregleda

Visoki sud Australije objavio je u utorak, 7. travnja 2020., jednoglasnu odluku o poništenju osude australskog kardinala Georgea Pella.

Kardinal Pell bit će pušten iz zatvora u kojem se nalazi otkako je u veljači 2019. objavljena presuda o krivici. Proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 12 i 13 godina dok je bio pomoćni biskup Melbournea.

Godine 2014. prvi put je pozvan da svjedoči pred Kraljevskom australskom komisijom koja istražuje seksualno zlostavljanje. Između prosinca 2015. i veljače 2016., suočio se s daljnjim optužbama da je 70-ih godina štitio druge svećenike zbog zlostavljanja počinjenih nad djecom. Odgovorio je australskoj komisiji putem videokonferencije iz Rima 29. veljače 2016. te je negirao da je bio upućen u događaje u svojoj biskupiji Ballarat.

U listopadu 2016., kardinala su ispitivali australski odvjetnici u Rimu, ovaj put u vezi s optužbama za pedofiliju u njegovoj bivšoj biskupiji Melbourne. Krajem lipnja 2017. službeno je optužen za seksualno nasilje maloljetnika. Policija u Ballaratu tada je objavila samo djelomične informacije i izvijestila o nekoliko pritužbi, bez dodatnih pojedinosti.

Kardinal Pell je 1. svibnja 2018. podnio predstavku o tome da nije kriv Sudu u Melbourneu, koji mu je naredio da se pojavi na suđenju. U prvom slučaju kardinal je optužen za sramotna djela i za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u sakristiji katedrale u Melbourneu 1966. i 1997. U drugom je slučaju optužen za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u bazenu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Rasprave vijeća sudaca o prvom slučaju, koji je započeo 2018., nisu dale rezultata, jer porotnici nisu uspjeli donijeti jednoglasnu i većinsku presudu. Novi proces počeo je u studenome, s novim porotnicima koji su u prosincu iste godine, na temelju dokaza predočenih sudu, proglasili kardinala Pella krivim. Zbog odredbe koja po australskom zakonu sprečava medije da otkriju činjenice sa suđenja, kako bi se zaštitilo pravo kardinala na pravično suđenje u odnosu na drugi slučaj koji tada još nije bio održan, osuđujuća je presuda objavljena tek 26. veljače 2019. Istodobno je objavljeno da se drugi proces neće održati zbog nedostatka prihvatljivih dokaza.

Na kratkom susretu za novinare 12. prosinca 2018. tadašnji ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, protumačio je da je krajem listopada papa Franjo otpustio kardinala Pella iz Vijeća kardinala zbog navršene dobi. Potom je krajem veljače 2019. privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti potvrdio da je petogodišnji mandat kardinala Pella kao pročelnika Tajništva za gospodarstvo, koji je počeo u veljači 2014., završen i slijedom toga je završila i njegova služba u Vatikanu.
Ročište za utvrđivanje kazne održano je 13. ožujka 2019. te je kardinal Pell osuđen na šest godina zatvora.

„Odluku suda dočekao sam na televizijskim vijestima u svojoj zatvorskoj ćeliji. Prvo sam čuo da mogu izaći iz pritvora, a zatim da su presude ukinute. Bio sam oduševljen”, izjavio je kardinal Pell.

„Ono čemu se posebno radujem jest slaviti Misu. Dugo je prošlo otkad sam je zadnji put slavio. To je veliki blagoslov”, istaknuo je Pell.

Prisjetio se kako je svoje vrijeme u zatvoru shvatio kao „povlačenje” iz svijeta, kao vrijeme za razmišljanje, pisanje i prije svega molitvu.

„Molitva mi je bila veliki izvor snage kroz cijelo vrijeme, uključujući i molitve drugih za mene. Neizmjerno sam zahvalna svim ljudima koji su molili za mene i pomogli mi u ovom doista zahtjevnom vremenu”, rekao je Pell dodavši da je tijekom boravka u pritvoru dobio veliki broj pisama ohrabrenja.

„Veliki tjedan je očito najvažnije vrijeme u našoj Crkvi, tako da sam posebno zadovoljan što je ova odluka došla u to vrijeme. Središnji dio naše vjere za mene će ove godine biti još posebniji, a svome optužitelju ništa ne zamjeram”, zaključio je Pell.