Početna stranica » Vinkovačke jeseni 2019.

Vinkovačke jeseni 2019.

149 pregleda

U Vinkovcima je 13. rujna započela kulturna manifestacija „Vinkovačke jeseni“, a u ovom slavonskom gradu trajat će do 22. rujna. Ove su godine upriličene 54. Vinkovačke jeseni, a ulicama Vinkovaca tim povodom 15. rujna prošetalo je oko 2500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine. Bili su to sudionici Dječjih Vinkovačkih jeseni, a među posjetiteljima bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, visoka pokroviteljica manifestacije. Vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskoga odbora Vinkovačkih jeseni ona je dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

„Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni, i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu čuvanja tradicijske baštine.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebice se zahvalio članovima brojnih kulturno-umjetničkih društavaa i folklornih skupina koje dolaze na Vinkovačke jeseni, a bez čijeg angažmana i ljubavi prema folkloru i tradiciji, te manifestacije ne bi ni bilo: „Hvala vam svima što sudjeluje u organizaciji Vinkovačkih jeseni i što ste kroz ove 54 godine Vinkovcima podarili najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj.” Bosančić je zajedno s predsjednicom Grabar-Kitarović mimohod promatrao iz svečane lože. Ondje su bili i ministar državne imovine Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca Mladen Karlić.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, od gradske tržnice do velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni, u pjesmi i plesu prošlo je oko 2500 najmlađih članova iz 62 KUD-a i folklorne skupine iz cijele Hrvatske, prikazavši običaje i pjesme kraja iz kojeg dolaze. Osim članova folklornih skupina i društava iz Hrvatske, sudjelovali su folkloraši i iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji njeguju izvorni hrvatski folklor.