Početna stranica » Velika Gospa u Vidošima

Velika Gospa u Vidošima

147 pregleda

Rijeke hodočasnika slile su se u srijedu, 15. kolovoza, u Vidoše kako bi proslavili blagdan Uznesenja Marijina na nebo.  Mnogi su svoje zavjete izvršavali pješačeći iz udaljenih mjesta livanjskog kraja, a bilo je i onih koji su došli bosi.

Na samom početku svečanog misnog slavlja u 11 sati sve prisutne je pozdravio vidoški župnik fra Ivan Kasalo i podsjetio ih na riječi koje je davno izrekao fra Lovro Karaula o štovanju Majke Božje upravo tu na Vidoškoj Gredi. Sveto misu je predslavio prof. dr. don Mladen Parlov, profesor na KBF-u u Splitu. Don Mladen je u svojoj propovjedi rekao da živimo i odgajamo svoju djecu u vremenu kad se iskrivljuju temeljne životne i obiteljske vrijednosti, u vremenu kad se eutanazija, abortus, homoseksualnost i tom slične pojave nazivaju pravom slobodnog izbora i baš se zbog toga trebamo odazvat Marijinom pozivu koja nas sve  zove u svoje majčinsko krilo. Također je spomenuo da se svi trebamo ugledati na Marijinu poniznost i preko njezinog primjera i zagovora otvoriti svoje srce Bogu.

Večernju misu, koja je bila za mlade s blagoslovom djece, predslavio je župni vikar u Vidošima fra Jurica Periša. Fra Jurica je u svojoj propovijedi istaknuo da smo svi mi Marijina djeca i da se uvijek trebamo sjetiti nje, naše nebeske majke kad nam je najteže jer će nas ona svojom majčinskom ljubavlju utješiti. Pozvao je sve roditelje da upoznaju svoju djecu sa zemljom i  krajem njihovih predaka i njihovom ljubavlju kojom su na poseban način poštivali Majku Božju. Nakon pričesti fratri su blagoslovili svu djecu i obradovali ih slatkišima i sličicama Gospe milosrdne.

Ovim  putem zahvaljujemo fra Ivanu i fra Jurici na pozivu i ukazanom gostoprimstvu. 

fra Matej Juričević