Početna stranica » Preminula kraljica soula Aretha Franklin

Preminula kraljica soula Aretha Franklin

168 pregleda

U svome domu u Detroitu, okružena obitelji, u dobi od 76 godina preminula je kraljica soula Aretha Franklin, višetruka dobitnica Grammyja. Aretha Franklin, pjevačica najpoznatija po hitovima ‘Respect'(1967) i ‘I Say a Little Prayer’ (1968), oboljela je od raka 2010. godine.

Posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup njezin prijatelj i novinar Roger Friedman je tada poručio: Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju.

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće. 

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ (1968), ‘Day Dreaming’ (1972), ‘Jump To It’ (1982), ‘Freeway of Love’ (1985) i ‘A Rose Is Still A Rose’ (1998). 

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Poslušajte i pogledajte nastup pokojne Arethe na pozornici Svjetskoga dana obitelji u Philadelphiji 2015. godine, pred Svetim Ocem, papom Franjom.