Početna stranica » Bole vas leđa? Evo kako se riješiti boli

Bole vas leđa? Evo kako se riješiti boli

158 pregleda

Donji dio leđa predstavlja poveznicu između gornjeg i donjeg dijela tijela i kao takav nosi veći dio naše tjelesne težine pa je i čest uzrok boli u leđima.

Dobra je vijest da ovaj neugodan simptom u većini slučajeva prolazi kroz tjedan – dva i to uz osnovnu brigu o samom sebi. Međutim, ako je bol snažna ili traje nekoliko tjedana, valja potražiti pomoć liječnika.

Ako ste odlučili biti jaki i pustiti vrijeme da učini svoje, ipak si možete bol olakšati lijekovima poput ibuprofena koji će prema istraživanjima najbolje djelovati na ovu vrstu boli. Možete se poslužiti i vrećicom smrznutog graška prvih 48 sati dok bol malo ne popusti. Ako možete izdržati, stavite ga na bolno mjesto oko 10-ak minuta, nekoliko puta na dan. Kada prođe ovo razdoblje, hladne obloge zamijenite toplim ručnikom. 

Hladni oblozi “zatvaraju” kapilare i usporavaju protok krvi na tom dijelu tijela što pomaže pri smanjivanju otekline, dok topli oblozi opuštaju zategnute mišiće i pojačavaju cirkulaciju te  dovode više kisika do tkiva.

Nekada je bol u donjem dijelu leđa direktno povezana sa stanjem stopala pa se javite ortopedu koji će ih pogledati i analizirati način na koji hodate – nepravilan gaz može dovesti do bolova u leđima. Tu će vam pomoći ortopedski ulošci, ali i fizikalna terapija može biti od velike pomoći.