Početna stranica » Ugasite ekrane maloj djeci

Ugasite ekrane maloj djeci

126 pregleda

Talijansko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju roditeljima je preporučilo pet pravila kojih bi se trebali pridržavati tijekom ljetnih odmora, s ciljem promicanja zdravoga načina života, važnoga za psihofizički razvoj djece rođene u razdoblju novih tehnologija. 

Naime, ljetno je razdoblje odlična prilika za ponovno pronalaženje ravnoteže u izlaganju elektroničkim ekranima, dokle god djeca priznaju roditeljski autoritet i ne bore se učestalo protiv njega, što se događa nakon što uđu u adolescenciju.

Postavlja se pitanje što učiniti kako bi se spriječila izolacija djece od stvarnoga svijeta i sklonost uranjanju u virtualnu stvarnost koju nude digitalni mediji? Talijanski pedijatri u vezi s time preporučuju što je moguće više aktivnosti koje uključuju kretanje, socijalizaciju i igre s izravnom, ne virtualnom, interakcijom. Također potiču boravak na otvorenom, primjerice sudjelovanje u ljetnim kampovima ili na sportskim tečajevima; potom uvođenje reda u dnevni raspored, zato što nedostatak školskih obveza ne opravdava anarhiju u dnevnom ritmu. Važnom smatraju i kontrolu prehrane, kako njene količine, tako i raznolikosti, dajući pritom prednost svježoj hrani i ograničavajući unos industrijske hrane visokih kalorijskih vrijednosti. Na kraju pedijatri preporučuju ograničenu uporabu pametnih telefona, tableta, računala, video igara i televizije.

U vezi s time, pedijatar Leo Venturelli, odgovorna osoba za zdravstvenu edukaciju u spomenutom pedijatrijskom društvu, za Radio Vatikan je rekao da bi odmor djeci trebao poslužiti da ponovno otkriju zadovoljstvo u zajedništvu, povezivanju, suočavanju, poštovanju potreba drugih, otkrivanju prirode i provođenju vremena s manje sretnim vršnjacima, primjerice onima koji boluju ili imaju neke druge teškoće. Istaknuo je također važnost roditeljskoga primjera što se tiče uporabe pametnih telefona te izbjegavanje korištenja mobitela kao sredstva za smirivanje djeteta, izvijestio je Vatikanski radio.