Početna stranica » Ublažavanje mjera na Filipinima

Ublažavanje mjera na Filipinima

124 pregleda

Nadbiskup Charles Brown, apostolski nuncij na Filipinima, pozdravio je vladinu odluku o ublažavanju mjera za vjerske obrede, posebno sada kada je Crkva ušla u korizmeno vrijeme. Nadbiskup je rekao kako će to katolicima omogućiti dodatne pobožnosti za vrijeme korizme, te je potaknuo vjernike da ovo vrijeme iskoriste za molitvu za kraj pandemije. 

„Moramo održati nekoliko stvari u ravnoteži. Prvo moramo učiniti sve da spriječimo širenje ovog virusa i zaštitimo ljude. Drugo, moramo shvatiti da stvarno iskustvo mise nije ispred TV-a ili zaslona računala, već primanje Isusova tijela i krvi što je sama bit našega misnog slavlja”, dodao je.

Jerome Secillano, izvršni tajnik Filipinske konferencije katoličkih biskupa, pozvao je katolike da nastave ozbiljno shvaćati koronavirus: „Covid-19 još nije ugašen iz naše sredine. Još uvijek nismo sigurni od ovog virusa i njegova nepredvidljiva priroda čini glavnu prijetnju zdravlju svih nas.” Međuagencijska radna skupina za upravljanje novonastalim zaraznim bolestima ublažila je ograničenja protiv koronavirusa prošlog tjedna, povećavajući kapacitet mjesta za održavanje vjerskih obreda s 30% na 50%. Međutim, djeci i starijima od 60 godina i dalje je zabranjeno prisustvovati misi.

Odluku su s radošću pozdravile lokalne katoličke zajednice, izvijestila je UCA News. Skupina oltarskih poslužitelja u župi San Jacinto u Quezon Cityju izrazila je nadu da će se odlukom omogućiti slavljenje više misa tijekom korizme i nedjeljom. 

Mariel De Guzman, katehistkinja iz nadbiskupije Manila, također je pozdravila odluku rekavši kako se mnogi Filipinci okreću svojoj vjeri u ovo vrijeme i psiholoških poteškoća. „S ekonomskim problemima koje mi Filipinci imamo (smanjenje broja radnih mjesta, nedostatak mogućnosti za posao, skupa testiranja itd.), kome možemo ići? Isusu, samo Kristu. Daje nam nadu u ovom očajnom vremenu.”, kazala  je Mariel.