Početna stranica » U Zagrebu predstavljen album „Memorabilia Bosne Srebrene”

U Zagrebu predstavljen album „Memorabilia Bosne Srebrene”

312 pregleda

Ideja za projekt nastala je još 2009., a zaživjela tek 2015. godine kada su napravljeni prvi tonski zapisi. Zbog materijalnih poteškoća nastupila je stanka, a projekt je ponovno nastavljen 2021. da bi danas, konačno ugledao „svjetlo dana”

U ponedjeljak, 24. travnja u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljen je trostruki album „Memorabilia Bosne Srebrene” snimljen na nosaču zvuka. Album obuhvaća ulomke iz bogate franjevačke pisane baštine, objavljeno je na mrežnoj stranici HKD Napredak.

CD je snimljen u izdanju Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Zagreb i Croatia Recordsa, a u suradnji s Franjevačkom provincijom Bosne Srebrene i Hrvatskim kulturnim društvom Napredak.

Na početku predstavljanja sve prisutne pozdravili su: Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i Vinko Hrkać, predsjednik Udruge đaka Franjevačke gimnazije Visoko u Zagrebu, te Želimir Babogredec, predsjednik Uprave Croatia Recordsa.

„Memorabilia Bosne Srebrene” naslov je trostrukog CD-a u kojemu naslov memorabilia označava događaje koji su vrijedni pamćenja, a ti događaji vezani su uz više od sedam stoljeća postojanja i djelovanja Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva i događaje koji se odnose na opstojnost hrvatskoga katoličkog naroda i očuvanje njegovog duhovnog i kulturnog identiteta u religijskom pluralizmu i u sučeljavanju s različitim kulturama.

Na ovom CD-u snimljeni su zapisi iz tekstova fra Nikole Lašvanina, fra Filipa Lastrića, fra Bone Benića, fra Marijana Bogdanovića te fra Jake Baltića. Ovo su samo neki od franjevaca o čijim životima i djelovanju govori ovo izdanje, a slušateljima se želi u novom obliku ponuditi uvid u ovaj iznimno važan segment bosansko-hercegovačke pismenosti i franjevačke prisutnosti na prostorima njihova djelovanja.

Tekstove snimljene na ovom CD odabrao je dr. Jozo Džambo u suradnji s akademikom Srećkom Džajom, a čitali su ih glumci Dragan Despot, Joško Ševo i Ivan Čuić. Glazbenu podlogu za ovaj projekt komponirao je i odsvirao Ante Gelo, što tekstovima daje i posebnu meditativnu dimenziju.

Gosp. Gelo zahvalio je, u ime sudionika, izdavačima ovoga projekta, na pozivu za sudjelovanje u kreiranju jednog ovako važnog djela koje čuva zapis o djelovanju franjevaca koji su u Bosni i Hercegovini radili na očuvanju kulturnog identiteta tog prostora. Napomenuo je i kako je riječ o djelu koje kvalitetom ne zaostaje za sličnim djelima srednjoeuropskih zemalja.

Tijekom predstavljanja, odabrane tekstove pročitao je glumac Dragan Despot uz glazbenu pratnju Ante Gele. U programu je nastupila i Ivana Husar Mlinac koja je surađivala na njihovom prethodnom projektu, prenijela je KTA BK BiH.