Početna stranica » U sarajevskoj katedrali održan korizmeni koncert „Stabat Mater”

U sarajevskoj katedrali održan korizmeni koncert „Stabat Mater”

232 pregleda

U organizaciji Franjevačke teologije u Sarajevu, u večernjim satima 11. ožujka 2023. u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova upriličen je korizmeni koncert u okviru programa 32. svečanosti Pasionske baštine.

Ovom prigodom izveden je “Stabat Mater”, oratorij za sopran, kontratenor, zbor i gudački orkestar kompozitora Alana Kljaića. Praizvedbu oratorija priredio je Akademski zbor Cappella Odak, Komorni zbor Sveučilišta u Zagrebu, Orkestar mladih glazbenika, te solisti Antonija Dunjko (sopran) i Marko Antolković (kontratenor), pod ravnanjem Matije Fortune.

Riječi dobrodošlice i pozdrava izvođačima te svim nazočnima u katedrali na čelu s nadbiskupom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem uputio je katedralni župni vikar vlč. Domagoj Matijević.

Na kraju vrlo lijepo izvedenog koncerta, prožetog vjerom i duhovnošću, riječi zahvale uputio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Emanuel Josić. Istaknuo je da je Pasionska baština u Sarajevo došla posredstvom redovite profesorice na Odsjeku za dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Jasenke Ostojić, koja je prije pet godina došla predavati na Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu.

„Profesorica Ostojić je napravila plodnu suradnju Muzičke akademije u Sarajevu i Franjevačke teologije sa Pasionskom baštinom u Hrvatskoj ali i Muzičkom akademijom u Zagrebu. Na samozatajan, jednostavan i samo njoj svojstven način učinila je da se ljudi glazbom povezuju i prave neraskidive mostove ljubavi i povjerenja”, kazao je fra Emanuel te zahvalio svim izvođačima i svim prisutnima na čelu s kardinalom Puljićem koji su došli „na veličanstveni korizmeni koncert koji naša sarajevska publika nema prigodu često čuti”. U znak zahvalnosti predao je cvijeće profesorici Ostojić, maestru Fortuni, solistici Antoniji i solistu Marku. Nazočni su dugotrajnim pljeskom izrazili zahvalnost za ovaj lijepi i vjerničkim duhom izveden korizmeni koncert.