Početna stranica » U Geislingenu proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

U Geislingenu proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

204 pregleda

U nedjelju, 14. svibnja Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu posebno je svečano proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika.

Misno slavlje predvodio je župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku don Anto Ledić u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivicom Jurišićem i župnikom Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim vlč. Vilimom Koretićem.

Slavlje je započelo procesijom u kojoj su vjernici u narodnim nošnjama i u pratnji mnogobrojnih ministranata u crkvu St. Maria unijeli relikvijar s relikvijom sv. Leopolda Bogdana Mandića.

U prigodnoj propovijedi, don Anto je vjernike pozvao na svetost po primjeru sv. Leopolda, koji je svoj život proveo izvan Domovine, ali svjestan svoje nacionalne pripadnosti, te se i pod prijetnjom izgnanstva nije odrekao hrvatstva. „Tražeći zagovor u njemu, sad nam je još bliži uz njegovu relikviju koja će od danas biti u ovoj crkvi”, rekao je don Anto. Vjernike je potaknuo na čuvanje vrijednosti koje su donijeli iz svojih obitelji, ali i na čuvanje zajedništva vjere u Zajednici kojoj sada pripadaju.

Nakon mise djeca Hrvatske dopunske škole sa učiteljicom Danijelom Zubak izveli su prigodni program uz Majčin dan, te prisutnim majkama darovali ruže.

Don Anto Ledić je predvodio misno slavlje i u Göppingenu za vjernike Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina, gdje je također proslavljen Majčin dan uz prigodni program djece iz Hrvatske dopunske škole.

Misno slavlje u obje Zajednice pjevanjem je animirala skupina mladih „Trinitas” iz Novog Travnika.

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu ustanovljena je 1. srpnja 2006. godine, nakon preustroja nekadašnje Hrvatske katoličke misije Göppingen, jedne od najstarijih misija u biskupiji Rottenburg-Stuttgart, osnovane 1968. godine. Ovim činom Zajednica je dobila svoga zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Ove godine obilježava se 55. obljetnica organiziranog pastorala i prisutnosti na ovim prostorima i 40. obljetnica proglašenja svetim patrona, sv. Leopolda. U povodu tih dviju obljetnica, Hrvatska katolička zajednica u Geislingenu je na dar od Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića dobila relikviju sveca u vidu čestice tijela. Relikvijar s reljefnim odljevom u bronci lika sv. Leopolda koji je izradio akademski kipar fra Joakim Gregov izložen je od 14. svibnja 2023. na trajno štovanje vjernicima Hrvatske katoličke zajednice, kao i svima drugima u crkvi St. Maria u Geislingenu, u nadi da će prisutnost relikvije biti povod mnogima koji traže utjehu na svom životnom putu, da dođu tražiti zagovor sv. Leopolda. Relikvijar je smješten kod ispovjedaonice kao još jedan poticaj vjernicima, jer je sv. Leopold bio apostol ispovjedaonice koji je veliki dio svoga života posvetio ispovijedanju i usmjeravanju na pravi put, put prema Bogu.

Napomenimo da i Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu od prošle godine ima relikviju svoga zaštitnika koju je dobila na dar od Svetišta bl. Jakova iz Bitetta i Vicepostulature za proglašenje svetim bl. Jakova.