Početna stranica » U Cavtatu predstavljen roman Luke Markovića

U Cavtatu predstavljen roman Luke Markovića

133 pregleda

U prelijepom klaustru franjevačkoga samostana u Cavtatu, predstavljen je 9. lipnja roman Luke Markovića "Vremena tame".

Ovaj događaj privukao je velik broj uzvanika iz Konavala, Cavtata i Dubrovnika, a predstavljanje je moderirao Ivica Puljić, nekadašnji novinar Dubrovačkoga radija. Nakon što je klapa Vežilice iz Konavala otpjevala pjesmu Ave Maria, uslijedio je pozdrav načelnika Bože Lasića. Gospodin Lasić je naglasio kako je predstavljanje Markovićevog romana prvi veći kulturni događaj u Cavtatu od izbijanja korone, te kako se nada da će takvih događanja biti više i u budućnosti. Napomenuo je kako je već pročitao roman Vremena tame te da je oduševljen ukazivanjem na potrebu tolerancije i razumijevanja među religijama i civilizacijama kako bi se mogao postići mir u Europi i u svijetu.

Potom je voditelj programa gospodin Puljić pročitao dvije recenzije o romanu koje su napisali dr. sc. Nino Raspudić i urednik Katoličkoga tjednika Josip Vajdner. Obje recenzije govore o važnosti poruke koja ukazuje na nužnost međureligijske i međucivilizacijske tolerancije, ukoliko se u Europi želi sačuvati mir i suživot. Raspudić naglašava kako Markovićev roman govori o tome da jedan radikalizam u Europi, u ovome slučaju islamski, može uskrsnuti i onaj opasni europski, što bi dovelo do sukoba s nesagledivim posljedicama. Žrtve sukobljavanja između islamista i europskih radikala, kako se to distopijski prikazuje u romanu, bili bi podjednako miroljubivi muslimani kao i kršćani, ali i drugi građani.

Nakon što je poznati  glazbenik prof. Tomislav Žerovnik odsvirao na gitari Fumićev Nocturno, obratio se autor Marković koji je rekao da se uvod u taj sukob u Europi već sada nazire, što pokazuju sve učestaliji teroristički čini islamista i jačanje opasnih desničarskih grupacija koje također ne prežu od terorizma. Obrazložio je kako roman nije samo distopijski, kojim se naslućuju crni dani u Europi ukoliko ne dođe do promjene liberalne i profitabilne politike, nego i utopijski jer predviđa jačanje sekularnoga društva u arapskom i iranskom svijetu, kao i uspostavljanje mira između tih naroda i Izraela.

Pojedine odlomke iz romana pročitale su Ana Glasnović i Snježana Mandić. Nakon dojmljivih tekstova iz romana, na gitari je odsvirao dubrovački glazbenik, gospodin Žerovnik Ljubavnu serenadu nepoznatoga autora. Klapa Vežilice je zatim otpjevala poznatu pjesmu Da mi se providi.

Na kraju programa obratio se gostima gvardijan samostana fra Ilija Stipić koji ih je nakon pozdrava pozvao na domjenak, koji su donirali načelnik Lasić i vinarija Karaman. Na predstavljanju romana bili su također nazočni i predstavnici dubrovačkoga stolnoteniskoga kluba koji je ove godine osvojio prvenstvo i kup Hrvatske. Među uzvanicima je bila i gospođa Anuška Deranja Crnokić iz Zagreba, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.