Početna stranica » Proslava patrona župe Srca Marijina u Foči

Proslava patrona župe Srca Marijina u Foči

164 pregleda

Na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, 12. lipnja, povratnička župa od pet sela u Bosanskoj Posavini, na granici između općina Doboj i Derventa, proslavila je svoj patron, Bezgrešno Srce Marijino.

Vjernici ove povratničke župe u kojoj žive malobrojni povratnici, njih osamdesetak, pripravljali su se za patron kroz trodnevnice. Na sam dan svetkovine za ovu župu, svečano misno slavlje predvodio je p. Branko Bendra, salezijanac, uz koncelebraciju župnika fra Franje Dalibora Stjepanovića, dekana derventskog dekanata fra Ivana Marića, plehanskog gvardijana fra Ante Tomasa, nekadašnjih kapelana u Foči fra Zlatka Matanovića i fra Blažena Lipovca, susjednog župnika s Cera vlč. Joze Batinića i župnika iz G. Tramošnice fra Marka Lovrića. Kod svečanosti asistirao je fra Antonio Gašić, đakon i ovogodišnji mladomisnik iz župe Sivša. Slaveći sv. Misu, p. Branko Bendra, u svojoj propovijedi skrenuo je važnost nasljedovanja Marijina primjera, napose po pitanju čuvanja uspomene u dubini srca, kamo je Marija pohranjivala sve događaje iz Isusova života. Time je Isusa stavila ne samo u tjelesno srce, nego u središte svoga bića. Za takvo nasljedovanje potrebno je prepustiti se Božjoj milosti koja nas pere u svakom Euharistijskom slavlju. Pater Branko posebno je pozvao sve prisutne da iskoristimo tu milost kako bismo se očuvali od triju idola koji najčešće zamjenjuju Kristovo, Božje mjesto u našem srcu: idol užitka, idol novca i idol slave. U svojoj borbi sa svojim idolima potrebno je uvijek i iznova odlučivati se za Krista. Na taj način ispunjamo cilj svojeg kršćanskog života: stavljamo Krista u središte svoga srca poput Bezgrešne Djevice.

Na završetku svečanog misnog slavlja župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović pozdravio je okupljene vjernike, suslavitelje i preslavitelja, časne sestre, s. Jelu Dubravac i s. Miroslavu Klarić koje su svojim pjevanjem upotpunile ovo misno slavlje, te predstavnike vlasti iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine: g. Josipa Jerkovića, g. Davora Čordaša, i ostale. Poseban pozdrav župnik je uputio svim okupljenim župljanima župe Foča koji su nakon progona svoj život nastavili u tuđini, ali redovno i srčano čuvaju i prenose mlađima uspomenu na rodni kraj. Nakon svečane mise, predstavnici vlasti, predvođeni župnikom i gđom. Anom Bosankić, autoricom projekta župne crkve u Foči, obišli su župnu crkvu i predstavili radove na unutarnjem uređenju ove krasotice na Kunari. Poslije obilaska župne crkve župljani Foče su priredili okrepu za sve pristune: svećenike, časne sestre, župljane, hodočasnike i prijatelje župe Foča. Bilo je to druženje koje je posvjedočilo koliko je u ljudima rasplamsana želja za iskrenim susretom napose u ovim vremenima kušnje. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati praćeno neizostavnom izvornom pjesmom kako žitelja župe Foča, tako i onih koji su za tu prigodu iz jedne radne smjene, iz Zagreba, krenuli na ovo hodočašće, da bi se ponovno u večernjim satima vratili u novu radnu smjenu, odakle su krenuli.