Početna stranica » Trebaju li sveci naše štovanje?

Trebaju li sveci naše štovanje?

445 pregleda

Ponekad se etiketiranje sveca može činiti kao povlašten status koji je koristan za ljude koji su proglašeni svetima. Međutim, sveci ne dobivaju ništa od našeg štovanja, jer oni već uživaju vječno blaženstvo Neba

Sveti Bernard iz Clairvauxa nudi prekrasno razmišljanje o ovoj stvarnosti u svojoj propovijedi, koja je predstavljena na mrežnoj stranici Office of Readings.

„Zašto bi naše hvaljenje i slavljenje, pa čak i slavlje [Svih svetih] išta značilo svetima? Što ih briga za zemaljske časti kad ih Otac nebeski časti ispunjavajući vjerno obećanje Sina? Što im znači naša pohvala? Sveci ne trebaju našu čast; niti naša odanost ne dodaje ni najmanju stvar onome što je njihovo.”

Tko ima koristi od našeg štovanja svetaca?

Sveti Bernard objašnjava da smo mi glavni korisnici štovanja svetaca.

„Jasno, ako štujemo uspomenu na njih, ona služi nama, a ne njima. Ali kažem vam, kad pomislim na njih, osjećam kako me raspaljuje ogromna čežnja.

Prisjećanje svetaca potiče, bolje rečeno, budi u nama, prije svega, čežnju za uživanjem u njihovom društvu, tako poželjnom samo po sebi. Čeznemo sudjelovati u građanstvu neba, prebivati ​​s duhovima blaženih, pridružiti se skupštini patrijarha, redovima proroka, vijeću apostola, velikoj vojsci mučenika, plemenitoj družini ispovjednika i zboru djevica. Ukratko, čeznemo biti sjedinjeni u sreći sa svima koji su sveti.”

Kad god se prisjetimo svetaca, slavimo njihov blagdan ili čak podignemo spomenik, pomaže nam čeznuti da budemo sjedinjeni s njima na nebu i da oponašamo njihov primjer na zemlji.

Sveci ne trebaju ništa od nas, ali mi trebamo sve što nas može dovesti bliže Nebu, piše portal Aleteia.