Početna stranica » Svetišta u katoličkoj tradiciji

Svetišta u katoličkoj tradiciji

347 pregleda

Katekizam Katoličke Crkve definira svetište kao „crkvu ili drugo sveto mjesto koje, uz odobrenje mjesnog ordinarija, zbog posebne pobožnosti vjernici posjećuju kao hodočasnici”

Svetišta zauzimaju vrlo posebno mjesto u katoličkoj tradiciji i u kršćanstvu općenito. Od najranijih dana, ona su mjesta hodočašća, molitve i pobožnosti. Koliko god bila značajna po svom religijskom značenju, većina svetišta je relevantna i po svojoj povijesnoj i kulturnoj važnosti unutar kršćanske tradicije, ali i za čovječanstvo u cjelini, bez obzira na vjeroispovijest.

Katekizam Katoličke Crkve definira svetište kao „crkvu ili drugo sveto mjesto koje, uz odobrenje mjesnog ordinarija, zbog posebne pobožnosti vjernici posjećuju kao hodočasnici” (usp. Kanon 1230 ), piše portal Aleteia.

U svetištima se često nalaze relikvije, slike ili kipovi svetaca koji se smatraju iznimnima, a posvećena su štovanju tih svetih likova. Hodočasnici svetišta posjećuju kako bi potražili utjehu, duhovni rast i produbili svoju vezu s Bogom – često po zagovoru svetaca, ako je to svetište posvećeno uspomeni na određenog sveca.

Jedno od najpoznatijih svetišta u katoličkoj tradiciji je Bazilika Naše Gospe od Guadalupe u Mexico Cityju. Ovo svetište posvećeno je Djevici Mariji pod njezinim naslovom Gospe od Guadalupe, zaštitnice Amerike. Milijuni hodočasnika posjećuju baziliku svake godine, što je čini jednim od najposjećenijih katoličkih svetišta u svijetu. Tilma (odnosno plašt) svetog Ivana Diega s utisnutom čudotvornom Gospinom slikom izložena je u svetištu i privlači bezbrojne vjernike tražeći njezin zagovor.

Lourdes u Francuskoj dom je još jednog poznatog, omiljenog katoličkog svetišta. Svetište Gospe Lurdske nalazi se na mjestu gdje je sveta Bernardica Soubirous doživjela niz marijanskih ukazanja 1858. Od tada je špilja postala mjesto hodočašća poznato po svojim ljekovitim vodama, za koje mnogi vjeruju da imaju čudesna svojstva.

Bazilika svetog Petra u Vatikanu je sama po sebi značajno svetište zbog povezanosti sa svetim Petrom, prvim papom. Hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze u ovu velebnu baziliku kako bi proslavili vjeru i povijest katoličke tradicije u samom njezinu srcu.

Katekizam naglašava važnost svetišta kao mjesta posebne pobožnosti. Određujući neko mjesto kao svetište, Crkva poziva vjernike da se ondje okupljaju u duhu vjere, razmišljaju o otajstvima vjere i produbljuju svoj odnos s Bogom i s drugima.