Početna stranica » Što je to liturgijski kalendar?

Što je to liturgijski kalendar?

484 pregleda

Sam po sebi, liturgijski kalendar je složen sustav obilježavanja i slavljenja ključnih događaja iz života Isusa Krista, Marije i svetaca, kao i značajnih trenutaka u povijesti Crkve

Katolički liturgijski kalendar, također poznat i kao liturgijska godina, središnji je element katoličke prakse. Sam po sebi, liturgijski kalendar je složen sustav obilježavanja i slavljenja ključnih događaja u životu Isusa Krista, Marije i svetaca, kao i značajnih trenutaka u povijesti Crkve. On je u osnovi zbirka spomendana koja sadržava povijest samog kršćanstva, koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima vjernika.

Budući da su podrijetlo i razvoj ovog kalendara ukorijenjeni u povijesti kršćanstva koja se još uvijek odvija, on je prošao kroz nekoliko transformacija tijekom stoljeća, pa se podatci u ovom kalendaru prirodno i redovito ažuriraju, piše Aleteia.

Rani razvoj i usvajanje ključnih blagdana

Podrijetlo katoličkog liturgijskog kalendara može se pratiti (kao i kod većine katoličkih običaja) do ranih dana samog kršćanstva. Istina je da je Crkva u svojim početcima slavila euharistiju i druge liturgijske prakse bez nužnog pridržavanja službenog kalendara. Ali kako se vjera širila Rimskim Carstvom, potreba za organiziranjem i standardiziranjem bogoslužja rastuće kršćanske zajednice postala je očita. Do 4. stoljeća već su bili postavljeni temelji za liturgijski kalendar – barem na cijelom kršćanskom Sredozemlju.

Jedan od najznačajnijih razvoja u evoluciji katoličkog liturgijskog kalendara bilo je usvajanje ključnih blagdana. Najraniji blagdani bili su usredotočeni na Isusovo uskrsnuće (tj. Uskrsnu nedjelju) i spomendan mučenika. S vremenom su dodani blagdani za slavljenje događaja kao što su Rođenje Kristovo (Božić, 25. prosinca) i Navještenje Gospodinovo (25. ožujka) prema već postojećoj strukturi rimskog kalendara, koju je Crkva usvojila.

Katolički liturgijski kalendar danas

Suvremeni katolički liturgijski kalendar konačno je organiziran prema različitim liturgijskim razdobljima. Kako liturgijska godina počinje prvom nedjeljom došašća, razdoblja u kalendaru podrazumijevaju: došašće, Božić, svagdani, korizma, Veliko trodnevlje, Uskrs, Duhovi i ponovno svagdani, a završavaju s blagdanom Krista Kralja. Lako je uočljivo da kalendar ide od iščekivanja Rođenja Gospodinova do njegova priznanja Kraljem svemira – blagdana koji je 1925. godine ustanovio papa Pio XI.

Svako godišnje doba, kao što se može vidjeti, ima svoj poseban karakter i fokus, odražavajući život i učenja Isusa Krista. Međutim, blagdani u čast svetaca, marijanskih ukazanja i ključnih događaja u povijesti Crkve i dalje imaju važnu ulogu u kalendaru.

Porijeklo i razvoj katoličkog liturgijskog kalendara živo su svjedočanstvo dinamične prirode Katoličke Crkve. Od svojih ranih početaka u prvim stoljećima kršćanstva do velikih liturgijskih reformi 20. stoljeća, kalendar se prilagođavao i usvajao potrebe vjernika. Budući da organizira liturgijski život zajednice vjernika, ostaje kamen temeljac katoličke vjere, pružajući strukturiran i svet okvir za štovanje, razmišljanje i zajedništvo s Bogom i s drugima.