Početna stranica » Španjolska na putu prema legalizaciji eutanazije

Španjolska na putu prema legalizaciji eutanazije

96 pregleda

Nakon prošlogodišnja dva neuspjela pokušaja španjolskih socijalista da legaliziraju eutanaziju, Donji dom španjolskog parlamenta većinom je glasova odlučio pokrenuti raspravu o eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu čijom bi se legalizacijom Španjolska pridružila četirima europskim državama: Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švicarskoj.

Kako pišu španjolski mediji, 210 od 350 zastupnika Donjeg doma parlamenta glasalo je za pokretanje rasprave, a njihov bi se prijedlog uskoro trebao naći pred nadležnim povjerenstvom, a potom i Gornjem domu – Senatu.

Glasnogovornik španjolske vlade, prenosi bitno.net, Maria Jesus Montero kazao je kako bi prema prijedlogu zakona pravo na eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo bio omogućen neizlječivim bolesnicima za čije stanje ne postoji rješenje, a koji zbog svojega stanja trpe zbog jakih bolova. Zakonom bi se omogućila oba medicinska postupka, a liječnici koji bi uložili prigovor savjesti pacijenta bi morali uputiti drugom liječniku. Zahtjev za eutanazijom ili potpomognutim samoubojstvom najprije bi morala odobriti dvojica liječnika, a nakon eventualnog odobrenja pacijent bi morao uputiti novi zahtjev koji bi razmatralo povjerenstvo, no čitav postupak prema zakonskom prijedlogu ne bi smio trajati dulje od mjesec dana.

Zakonski prijedlog naišao je na oštru osudu španjolskih konzervativnih stranaka, te španjolskih biskupa koji su u službenom priopćenju poručili kako Crkva „eutanaziju oduvijek smatra moralnim zlom i napadom na dostojanstvo osobe.”