“Prije nekoliko godina putovala sam s jednom mladom gospođom. U jednom trenutku upitala me: ‘ Sestro, što Vi radite? Čime se bavite?’ Odgovorila sam: ‘Ja radim u kuhinji. Ja sam kuharica.’ ‘E, to mi je, sestro, najmrže. Kako Vi to izdržite? Ja jednostavno ne mogu to raditi, biti zatvorena u ta četiri zida’, rekla je. ‘Kuhinja u kojoj ja radim, nema zidova’, odgovorila sam. To je posao koji rado obavljam i nema težinu zidova koji okružuju prostor kuhinje. Jednostavno, ne primjećujem ih. Dok kuham, mislim na one kojima kuham, a ne na zidove…”
Punjene tikvice u umaku
Potrebni sastojci:
6 – 8 mladih tikvica
500 g miješanog mljevenog mesa
100 g riže
1 mala glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
1 mala crvena paprika
1 jaje
2 žlice ulja
2 žlice začinskog bilja
(peršin, majčina dušica, origano..)
sol, vegeta, papar
Za umak:
2 žlice guste kuhane rajčice
2 žlice brašna
2 žlice maslaca
1 žlica origana
juha iz tikvica
sol, vegeta, papar
Priprema: Tikvice operite pa ih prerežite po pola i izdubite im sredinu. Luk ogulite i izrežite na kockice. Papriku također izrežite sitno na kockice. Maslac zagrijte i pržite na njemu luk dok ne pođe žutiti. Dodajte mu izrezanu papriku i sve zajedno pržite još dvije minute na laganoj vatri a zatim skinite s peći. U meso stavite rižu, jaje, ulje, češnjak, začinsko bilje i začine. Na kraju dodajte i prženi luk s paprikom pa sve zajedno dobro izmiješajte. Tim nadjevom napunite tikvice i poredajte ih u širu šerpu jednu do druge. Nalijte toliko vode u šerpu da voda seže do vrha tikvica. Začinite s malo soli i vegete te stavite da kuhaju na laganoj vatri oko sat vremena.
Za umak zagrijte maslac ili ulje, dodajte brašno i kad malo porumeni dodajte i rajčicu te zalijte s jednom šalicom hladne vode. Dobro izmiješajte da se ne stvore grudice i dalje nastavite dolijevati juhu iz tikvica dok ne dobijete srednje gusti umak. Po ukusu dodajte začine, malo origana i pustite da još jednom sve zajedno prokuha. Punjene tikvice prelijte umakom, ukrasite kiselim vrhnjem i poslužite uz pire krumpir.
Rolat s kremom od malina
Potrebni sastojci:
6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
1 žlica kakaa
2 žlice ulja
3 žlice mlijeka
pola male žličice praška za pecivo
Za kremu:
300 g malina (mogu i zamrznute)
100 ml soka od malina
200 g čvrstog jogurta
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
sok od pola limuna
6 listova bijele želatine
Priprema: Za biskvit razdvojite jaja na bjelanjke i žumanjke. Pećnicu ugrijte na 180°C. Lim veličine 40 x 36 cm namažite maslacem i pospite brašnom. Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg dodajući šećer žlicu po žlicu. Kad je snijeg dobro čvrst dodajte žumanjke, dvije žlice ulja i dvije žlice mlijeka. U brašno pomiješajte prašak za pecivo pa ga žicom umiješajte u smjesu od jaja. Odvojite tri žlice biskvitne smjese pa u to dodajte kakao i žlicu mlijeka. Izmiješajte i stavite u najlon vrećicu kojoj odrežete vrh. Preostalu smjesu istresite u pripremljeni lim i dobro poravnajte. Smjesu s kakaom prugasto nanesite pomoću vrećice po površini svijetlog tijesta u limu. Zatim uzmite drveni štapić i poprijeko povlačite prema sebi. Odmah stavite u vruću pećnicu i pecite biskvit oko 15 minuta. Pečen biskvit istresite na čistu kuhinjsku krpu ili na papir za pečenje i lagano savijte.
Za kremu odvojite nekoliko čitavih malina i ostavite sa strane a preostale prelijte sa sokom i stavite na peć da se sve zajedno dobro zagrije. Želatinu namočite u hladnu vodu. Kad su maline dobro omekšale skinite s peći i protisnite ih kroz cijedilo da izdvojite koštice. Izvadite želatinu iz vode i stavite u zagrijani sok od malina. Dobro izmiješajte da se želatina otopi. Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag a jogurt izmiješajte sa šećerom i sokom od limuna. U sok sa želatinom najprije umiješajte jednu žlicu slatkog vrhnja a zatim ga spojite s jogurtom. Na kraju umiješajte i preostalo slatko vrhnje. Po biskvitu premažite kremu a po kremi poredajte čitave maline. Ako se krema nije počela stezati sačekajte da se malo stegne pa tek tad pažljivo savijte rolat. Ostavite ga u hladnjak nekoliko sati da se krema dobro stegne. Prije posluživanja izrežite rolat i poslužite uz kavu ili kao desert nakon ručka.