Početna stranica » Potpisan ugovor o završetku obnove zgrade Franjevačkog samostana sv. Križa u Sarajevu

Potpisan ugovor o završetku obnove zgrade Franjevačkog samostana sv. Križa u Sarajevu

118 pregleda

Nakon 13 godina borbe sa nadležnim institucijama, Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosne Srebrene je, u Sarajevu 21. srpnja 2022. godine, potpisala ugovor s Općinom Novo Sarajevo o završetku obnove zgrade Franjevačkog samostana sv. Križa u Sarajevu.

Uz nazočnost predstavnika Općine Novo Sarajevo i nekolicine franjevaca Bosne Srebrene, ugovor su potpisali načelnik Općine dr. Hasan Tanović i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić koji je na samom početku svog obraćanja podsjetio na povijesnu i emotivnu važnost ovog prostora izgrađenog 1942. godine. Zemlja i zgrada ove franjevačke kuće je, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, odlukom Vrhovnog suda NRBiH franjevcima oduzeta, a tijekom zadnjeg rata (1992.-1995.) zgrada je zapaljena i srušena. Nakon rata, franjevcima je dozvoljeno da adaptiraju dio objekta, ali im nije dozvoljeno obnavljanje objekta „Lamele C” koji je ostao devastiran.

Načelnik Tanović je istakao važnost djelovanja franjevaca u BiH i izrazio žaljenje što se godinama  opstruirala realizacija obnove: „Ovo je ugovor kojim će se formalno i pravno omogućiti nastavak obnove i po kojem Općina i dalje ostaje vlasnik prostora, ali daje potvrdu da su franjevci doživotni uživaoci ovog prostora što je pravo koje su ostvarili još odavno. Potpisivanjem ovog ugovora učinili smo ono što je bilo u našoj nadležnosti lokalne zajednice i pokušali barem djelomično ispraviti nepravdu koja je nanesena franjevcima prije mnogo godina.”

Sredstva za sanaciju prostora su već osigurana, a postignut je i dogovor po kojem će se, u sklopu rekonstrukcije, dio sredstava izdvojiti za obnovu igrališta koje se nalazi uz samu zgradu.

„Ovakav dogovor mnogo govori o svijesti i društvenoj odgovornosti franjevaca, jer će, obnovom igrališta, Općina Novo Sarajevo dobiti moderno uređen sportski prostor za boravak i slobodno vrijeme mladih.“ – dodao je načelnik Općine Novo Sarajevo dok je provincijal fra Zdravko Dadić naglasio: „Želimo da se i lokalni život događa ovdje, da djeca i mladi mogu doći u siguran prostor koji će biti osvijetljen i uređen i da se mogu družiti, zabaviti i baviti se sportom.”

Iako izgrađen s osnovnim ciljem stvaranja prostora za školovanje franjevaca u Bosni i Hercegovini, danas je ovaj prostor mnogo više od toga;  dom je studentima, pučkoj kuhinji, radio postaji Radio Marija, Humanitarno-karitativnoj organizaciji Kruh sv. Ante,  Franjevačkom medijskom centru Svjetlo riječi  i sjedište je Franjevačke provincije Bosne Srebrene te kao takav ima veliki značaj u životu franjevačke zajednice, ali i u životu grada Sarajeva općenito.