S. Anđelka Jakovljević dijeli s vama jednostavan recept za ukusnu poslasticu:
Potrebni sastojci:
4 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mlijeka
350 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilije
ribana korica od 1 limuna
1 veća kisela jabuka ili 2 manje
pola žličice cimeta
Priprema:
Jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg s polovinom šećera a drugu polovinu šećera i vaniliju stavite u žumanjke i mutite ih mikserom dok smjesa ne naraste i zapjeni. U žumanjke najprije dodajte u tankom mlazu ulje a zatim mlijeko. U brašno umiješajte prašak za pecivo pa odmah polovinu brašna stavite u smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješajte. Drugu polovinu brašna lagano umiješajte u žumanjke naizmjenice sa snijegom od bjelanjaka. Jabuku ogulite i izribajte na krupni ribež. Dodajte joj ribanu koricu od limuna i cimet pa sve spojite s biskvitnim tijestom. Kalup za torte promjera 28 cm namažite maslacem i pospite brašnom. Pripremljeno tijesto izlijte u kalup i pecite na srednje jakoj vatri oko 40 minuta. Ispečen kolač izvadite na rešetku da se hladi, a hladnog ga pospite šećerom u prahu i poslužite uz kavu. Ako želite ukrasite kolač kriškama jabuka ili ružama napravljenim od jabukove kore.