Početna stranica » Recept: kolač s jabukama

Recept: kolač s jabukama

2 min

Napravite sočan, ukusan i jednostavan kolač s jabukama

S. Anđelka Jakovljević dijeli s vama jednostavan recept za ukusnu poslasticu:

Potrebni sastojci:

4 jaja

200 g šećera

200 ml ulja

200 ml mlijeka

350 g brašna

1 vrećica praška za pecivo

1 vrećica vanilije

ribana korica od 1 limuna

1 veća kisela jabuka ili 2 manje

pola žličice cimeta

Priprema:

Jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg s polovinom šećera a drugu polovinu šećera i vaniliju stavite u žumanjke i mutite ih mikserom dok smjesa ne naraste i zapjeni. U žumanjke najprije dodajte u tankom mlazu ulje a zatim mlijeko. U brašno umiješajte prašak za pecivo pa odmah polovinu brašna stavite u smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješajte. Drugu polovinu brašna lagano umiješajte u žumanjke naizmjenice sa snijegom od bjelanjaka. Jabuku ogulite i izribajte na krupni ribež. Dodajte joj ribanu koricu od limuna i cimet pa sve spojite s biskvitnim tijestom. Kalup za torte promjera 28 cm namažite maslacem i pospite brašnom. Pripremljeno tijesto izlijte u kalup i pecite na srednje jakoj vatri oko 40 minuta. Ispečen kolač izvadite na rešetku da se hladi, a hladnog ga pospite šećerom u prahu i poslužite uz kavu. Ako želite ukrasite kolač kriškama jabuka ili ružama napravljenim od jabukove kore.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!

Ključne riječi: