Početna stranica » Razorne poplave na Filipinima

Razorne poplave na Filipinima

119 pregleda

Tijekom svoga obraćanja, u nedjelju, 15. studenoga, papa Franjo je ukazao na patnju pogođenih nedavnim poplavama na Filipinima. Papin komentar uslijedio je nakon što je ova otočna država u samo tri tjedna doživjela pet tropskih oluja tijekom kojih je uništeno bezbroj domova i raseljeno na desetke tisuća ljudi. Prema procjenama, najnovija oluja, tajfun Vamco, uništio je 26 tisuća domova i ostavio 67 mrtvih dok se za nestalima još traga.

Prema izvještajima, ova se poplava navodi kao najgora u zadnjih 45 godina. U provinciji Cagayan oštećena brana dodatno je pogoršala poplave. Procjenjuje se kako je propustila otprilike dva bazena olimpijske veličine u sekundi. Razine poplave srušile su nacionalni rekord od 72 metra koji je 2009. godine postavio tajfun Ketsana.

U gradu Marikina, na jugu, struje na ulicama su prejake čak i za spasilačke brodove. Gradonačelnik Marcelino Teodoro primijetio je da je poplavljena i gradska vijećnica, a kao apel za državnu pomoć, rekao je: „Lokalne vlasti u gradu Marikina ne mogu same provoditi napore spašavanja. S obzirom na vrijeme, trebamo zračnu potporu. Ljudi su na krovovima i čekaju da ih se spasi.”

Širom zemlje u tijeku su napori za spašavanje, ali dužnosnici su oprezni i upozoravaju kako je na pomolu još razaranja, a dodajmo i žalosnu činjenicu kako je u ponedjeljak potres magnitudee 6,1 pogodio tlo ispod Cagayana.