Početna stranica » Proslava blagdana sv. Bonaventure

Proslava blagdana sv. Bonaventure

158 pregleda

U župnoj ekspozituri i franjevačkom samostanu u Visokom danas je, 15. srpnja 2020., bilo vrlo svečano. Naime vjernici i franjevačka zajednica proslavili su svog zaštitnika – sv. Bonaventuru. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je fra Franjo Baraban koji je za proslavu stigao iz Tuzle.

Koncelebrirala su braća svećenici iz okolnih župa. Nažalost, svečanost je malo narušena pandemijom koja je vjernike primorala da svetu misu prate noseći maske.

Iako je sredina ljeta i vrijeme godišnjih odmora, vjernici ove zajednice rado se okupljaju. Uz goste iz okolnih župa samostanska je crkva bila puna. Svi okupljeni pobožno su nazočili euharistiji te pozorno slušali propovjednika. Fra Franjo je okupljenima stavio sv. Bonaventuru kao jasni uzor životnih odluka. Taj je svetac živio početkom 13. stoljeća. Njegova odlučnost za prave vrijednosti uzor je i današnjim vjernicima. Kao kardinal, dugogodišnji generalni ministar Franjevačkog reda, vrsni teolog i filozof jasno se i beskompromisno u teškim vremenima opredjeljivao za Boga – i to pravoga Boga. Danas je mnoštvo pojedinaca i skupina koji bi nas htjeli porobiti i prikazati se kao božanstva za kojim bismo trebali pokorno ići. To današnji svetac kategorično odbacuje i od kršćana novog svijeta traži da budu ‘sol svijeta’, radikalno i bezuvjetno, naglasio je fra Franjo Baraban.

Na koncu misnog slavlja gvardijan visočkog samostana i voditelj župne ekspoziture fra Franjo Radman zahvalio je propovjedniku i ponovio vjernicima da poruke koje su čuli trebaju biti obilježje i te župne zajednice. Naši preci imali su razloga zašto su izabrali upravo ovog zaštitnika, napomenuo je u zahvalnom govoru Gvardijan. Pozvao je okupljene vjernike i braću svećenike na domjenak u velikoj samostanskoj blagovaonici. Oko 60 gostiju ostalo je u ugodnom druženju do kasno popodne.

Ž. p. vijeće