Početna stranica » Propratno pismo

Propratno pismo

317 pregleda

Popratno pismo je dokument koji prati Vaš životopis kada aplicirate na neko radno mjesto. Cilj popratnog pisma je: uvesti poslodavca u Vaš životopis, ukazati na radna iskustva i aktivnosti koje su od većeg značaja za radno mjesto za koje se prijavljujete te predstaviti na pravi način Vaše kvalitete i sposobnosti. Dobro napisano popratno pismo treba potaknuti poslodavca da Vas pozove na intervju.

Popratno pismo ima formu poslovnog pisma i ne treba biti duže od jedne A4 stranice.

U gornjem desnom uglu stranice navedite Vaše ime i prezime, adresu i kontakt podatke, a u lijevom uglu navedite ime i prezime kontakt-osobe kojoj se obraćate, njegovu/njezinu funkciju i kompaniju, odnosno organizaciju u kojoj radi. Ako nemate ime kontakt-osobe, popratno pismo možete adresirati samo na kompaniju.

U vrhu ili na dnu stranice navedite i mjesto i datum pisanja pisma.

Obraćanje u pismu počinjete sa „Poštovani X /Poštovana X“, a završavate sa „S poštovanjem“. Ukoliko nemate ime kontakt osobe koristite samo „Poštovani“ odnosno „Poštovana“.

Kao i životopis, popratno pismo ne smije imati gramatičke i pravopisne greške.

Prema pravilima pisanja, popratno pismo treba imati četiri pasusa.

Prvi pasus

U prvom pasusu navedite poziciju na koju se prijavljujete i gdje ste dobili informaciju o natječaju za posao.

Drugi pasus

U drugom pasusu obrazložite razloge zašto aplicirate na konkurs i zašto želite posao u toj organizaciji. Pri tome je potrebno pokazati snažnu motivaciju i zainteresiranost, kao i sposobnost da doprinesete radu organizacije. Naglasite kako novac nije Vaša jedina motivacija za apliciranje već i mogućnosti napredovanja, usavršavanja ili stjecanja dodatnog profesionalnog iskustva u struci.

Ovaj uvodni dio mora biti vrlo dobro napisan kako bi potaknuo čitatelja da pročita pismo do kraja. Potražite informacije o kompaniji i pokušajte što detaljnije shvatiti što se očekuje od budućeg zaposlenika kako bi adekvatno, zanimljivo i jasno naveli potrebne informacije.

Treći pasus

Treći pasus treba sadržavati informacije o kvalifikacijama i vještinama koje posjedujete i koje su bitne za poziciju za koju se prijavljujete. Važno je naglasiti one kvalifikacije koje se traže u natječaju te ih potkrijepiti konkretnim primjerima. Ukoliko i ne posjedujete određene uvjete koji se traže u oglasu, važno je da popratnim pismom obrazložite zašto ste Vi, ipak, prava osoba za tu poziciju.

Četvrti pasus

U posljednjem pasusu izrazite volju da predstavite Vaše kvalitete na intervjuu i navedite razdoblje od kada biste bili dostupni za početak rada.

Na kraju, zapamtite da uvijek trebate potpisati Vaše popratno pismo.