Početna stranica » Dobrom preporukom do posla

Dobrom preporukom do posla

149 pregleda

Kada menadžeri odlučuju o tome koga će zaposliti, osoba koju je kandidat naveo kao davatelja preporuke, može dati značajan doprinos. Koliko pridajete važnost preporukama u svom životopisu?

Neki stručnjaci za ljudske potencijale kažu kako je dobar davatelj preporuke ona osoba koja vam želi da uspijete u poslu onoliko koliko si i sami to želite i koja može jasno artikulirati vaše dobre strane i područja u kojima ste dobri.

U većini slučajeva, tvrtke traže preporuke osoba s kojima ste radili i koje mogu prokomentirati vaše uspjehe i postignuća. Poželjno je imati tri do četiri preporuke bivših poslodavaca, kolega i poslovnih suradnika.

Prilikom navođenja preporuka, treba izbjegavati one osobe s kojima niste imali dobar poslovni odnos kao i one s kojima ste davno radili.

Davatelje preporuka svakako kontaktirajte kako bi se oni mogli pripremiti. Isto tako, budite sigurni da će osoba dati dobru i kvalitetnu preporuku koja će vam koristiti. Provjerite podatke i brojeve telefona i dostupnost osobe koju ste naveli kao preporuku. Navedite ime i prezime osobe, titulu, u kojem je odnosu prema vama (poslodavac, suradnik i sl.), naziv tvrtke, broj telefona i e-mail adresu. Povremeno provjerite podatke poput broja telefona, jer najbolja preporuka na svijetu postaje beskorisna, ako potencijalni poslodavac ne može doći do nje