Početna stranica » Kako bolje upravljati svojim vremenom?

Kako bolje upravljati svojim vremenom?

146 pregleda

Planiranje donosi više vremena, manje stresa…

  1. Napravite popis poslova za sutra – tako ćete bolje upravljati svojim vremenom, biti fokusiraniji i pripremljeniji za nepredvidljive izazove svakog dana. Ako vam iznenada dođe neki posao, uglavnom ćete ga pokušati uglaviti negdje između obaveza današnjeg dana, ali ako ne uspijete, stavit ćete ga na popis za drugi dan. Ljudi koji ne rade popise, začas preuzmu novi teret ne znajući kako će ga i u kojem vremenu realizirati i to im stvara stres.
  2. Popis poslova zapišite uvijek na isto mjesto, u vaš organizer ili rokovnik te ga držite uvijek pri ruci da možete nadodati izvanredne obaveze ili prekrižiti nešto što je obavljeno ili premješteno na drugi dan.
  3. Nove poslove koji stižu uvrštavat ćete u nove dane u tjednu i na taj način ćete stres koji se nakuplja zbog količina obaveza razbijati raspoređivanjem na sutrašnje dane. Zašto biste sve trebali obaviti danas? „Svakom je danu dosta njegove muke.“ Tako život postaje jednostavniji.
  4. Ako tijekom dana dopisujete poslove na popis za sutra ili prekosutra ili drugi tjedan, neće vam trebati mnogo vremena za planiranje sutrašnjeg dana. Tako štedite na vremenu i mnogo ste učinkovitiji.
  5. U popis poslova koje trebate obaviti, svakako ubacite i vrijeme za ono što vas odmara i opušta (barem pola sata). Ako ne znate što je to, uzmite si vrijeme za razmišljanje i svaki dan razmišljajte desetak minuta o tome što biste željeli raditi.
  6. Ova točka je za one koji žele živjeti ispunjen život. Malo šutite sami, pred sobom i Bogom. Samo budite. Ne činite ništa. Ova vježba donosi kvalitetniji život ako uspijete to uvrstiti kao svoju svakodnevnicu.
  7. Ako vam sve navedeno nimalo ne olakša vaš dnevni ritam, preostaje vam jedino: kirurgija – rezanje nekih obaveza! Nemoguće je odlično isplanirati dan ako je obaveza previše, a vremena premalo. Razmislite kojih se poslova možete odreći. Ako vam je to teško, zamislite da morate hitno u bolnicu. Na koga biste prebacili vaše obaveze? Vidite, nitko nije nezamjenjiv. Iako svi volimo o sebi misliti na taj način.