Početna stranica » Poznate osobe čije je živote oblikovala katolička izobrazba

Poznate osobe čije je živote oblikovala katolička izobrazba

141 pregleda

Vjerojatno će vas iznenaditi neka od ovih imena koja su primila k srcu svoje katoličko podrijetlo.

Katolička izobrazba je nešto što s tobom ostaje cijeloga života. Bilo da pomaže u jačanju našega moralnoga kompasa ili produbljuje vjeru, ona ostavlja snažan osjećaj pripadnosti nečemu mnogo većem od nas samih.

Za ove slavne ljude godine provedene u katoličkim školama imale su pozitivni utjecaj na njihov dom i obiteljske živote. Dok su neki imali teškoća sa vjerom ili su se odmakli od prakticiranja svoje vjere, katolička izobrazba im je pomogla vratiti se svome duhovnom temelju.

Danny DeVito

Šaljivdžijina prva uloga je bila uloga sv. Franje Asiškog koju je igrao u svojoj katoličkoj školi. Kasnije je kao tinejdžer zamolio svoga oca da ga pošalje u katolički internat „kako bi se klonuo nevolja.“

Justin Bieber

Ova pop zvijezda postala je slavna još dok je bio đak katoličke srednje škole. Kao pobožni kršćanin govorio je da je Bog „razlog zašto samo ovdje“ a često se u svojoj glazbi referira svojoj vjeri.

Katie Holmes

Ova je glumica odgojena u katoličkoj vjeri i pohađala je katoličke škole. Nakon što se razvela od scijentologa Toma Cruisa, vratila se svojoj katoličkoj vjeri, a njena kćer Suri pohađa katoličku školu.

Bill Murray

Ovaj glumac bezizraznog lica je odgojen u katoličkoj vjeri i pohađao je isusovačku školu. Njegova sestra je časna sestra u Dominikanskom redu. Često govori kako mu nedostaju mise na latinskom jeziku, a veliki je fan pape Ivana XXIII.

Grace Kelly

Legendarna glumica i bivša princeza Monaca pohađala je prestižne katoličke škole. Prije svoje smrti, dva puta je posjetila Vatikan i hodočastila u Gospino svetište u Lourdesu.

Pierce Brosnan

Ovaj otac petoro djece je odgojen u katoličkoj vjeri a bio je i ministrant. Pohađao je školu Krščanske braće, u kojoj je, kako kaže, učvrstio svoju vjeru.

Bruce Springsteen

Nazivajući samoga sebe „najgorim ministrantom na kugli zemaljskoj“ rastao je „okružen Bogom“ što je, kako kaže, jako utjecalo na njegovu glazbu. „Jezik, ideje, mnogo je toga proizašlo iz moga katoličkoga obrazovanja.“

Martin Sheen

Imao je katoličko obrazovanje i vratio se Crkvi nakon srčanog udara 1977. Njegova je vjera rasla nakon puta u Indiju i Paris i glumac sada redovito ide u crkvu Naša Gospa od Malibua.

Benicio del Toro

Ovaj glumac i redatelj je pohađao katoličku školu u svom rodnom Puerto Ricu. Njegovo jedino dijete je vanbračno, koje je krstio u svom rodnom kraju.

Coco Chanel

Odrastajući u teškom siromaštvu, završila je u sirotištu nakon smrti svoje majke, gdje su je časne sestre naučile šivati. Bila je impresionirana njihovom bijelom bojom na sestarskom velu, pa je ta boja kasnije postala bojom njezinog slavnoga branda.

Jim Caviezel

Ovaj pobožni glumac pohađao je katoličku školu gdje se isticao u košarci. Nakon jedne nezgode na koledžu okrenuo se glumi u kojoj je kasnije igrao ulogu Isusa Krista, među svim drugim svojim značajnijim vjerskim ulogama.

Chirs O’Donnell

Završio je katoličku izobrazbu na isusovačkom koledžu u Bostonu. Redovito ide u crkvu sa svojom djecom kako bi im dao najbolji životni temelj.

Mel Gibson

Ovaj kontroverzni glumac i redatelj je pohađao katoličku školu u Australiji. Rekao je kako mu je posao na filmu „Pasija“ dao „sjajnu prigodu da se svaki dan učim trpeljivosti, nešto u čemu nisam bio dobar uopće.“  

Alfred Hitchcock

Slavni redatelj je njegovao svoje isusovačko obrazovanje koje mu je usadilo osjećaj za „organizaciju, kontrolu i, do neke mjere, analitičnost.“ Sa svojom je suprugom redovito išao u crkvu, i često je doprinosio za crkvene potrebe.