Početna stranica » Posveta oltara i blagoslov crkve u župi Osova

Posveta oltara i blagoslov crkve u župi Osova

155 pregleda

U franjevačkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi, 5. rujna, održana je svečanost posvete oltara i blagoslova crkve. Svečani obred posvete i misno slavlje predvodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju župnika fra Antuna Perkovića i dvadesetak svećenika koji su djelovali na ovoj župi ili su duhovna zvanja župe.

Kardinal je u propovijedi usporedio oltar i obiteljski stol kazavši: „Obiteljski dom jest zajedništvo stola Gospodnjega i zato želim potaknuti na čuvanje te vrijednosti. Crkva je dom Božji i u toj crkvi postoji obiteljski stol – oltar. U toj kući blagujemo njegovu Riječ, a na tom oltaru se uprisutnjuje Kristova nekrvna žrtva.” Kardinal je također naglasio važnost svjedočenja koje često od nas traži žrtvu bez koje nema ni svetosti. „Biti svjestan Crkve znači posvetiti se, što od nas traži hrabrost jer je glavna ideja svijeta imati, uživati i trošiti. Hoćemo li dozvoliti da duh svijeta zauzme više prostora u našem srcu od Božje riječi?”

Nakon prigodne homilije upriličen je obred posvete oltara u koji su ugrađene moći sv. Generosa i Amanda koje su se nalazile u prijašnjem oltaru. Na koncu misnoga slavlja, fra Antun se zahvalio kardinalu za predvođenje slavlja i obreda, svim prisutnim svećenicima koji su bili dio duhovne izgradnje ove župe i župljanima koji su na bilo koji način pomogli oko obnove crkve i pripreme slavlja. Nakon misnoga slavlja druženje se nastavilo uz zajednički ručak i pjesmu.

Prva župna crkva sagrađena je 1857. godine koja je zbog loše gradnje bila popravljana, te na koncu i srušena šezdesetih godina. Nova crkva izgrađena je 1971. godine, a sadašnji župnik, fra Antun Perković, započeo je obnovu 2017. godine prema projektu arhitekta Josipa Ledića. Izmijenjen je kompletni vanjski i unutrašnji izgled crkve, ugrađeno je podno grijanje i dodana vanjska nadstrešnica. Prezbiterij krase novi kameni oltar, ambon i svetohranište, a vitraj na pročelju crkve koji prikazuje uznesenje Blažene Djevice Marije djelo je umjetnika Đure Sedera.