Početna stranica » Povijesni rekord: Gotovo 40 % Španjolaca ateisti

Povijesni rekord: Gotovo 40 % Španjolaca ateisti

142 pregleda

Španjolska tradicionalno vrijedi za katoličku zemlju no što se tiče religioznosti Španjolci ne stoje baš najbolje: Gotovo 40 % stanovništva izjašnjava se ateistima. Prvi put u povijesti toliki postotak.

Najviši rekord: 38, 7 % Španjolaca izjašnjava se ateistima ili nereligioznim. U skupini ispitanika između 18 i 34 godine taj postotak iznosi čak 60 %, izvješćuju španjolski mediji. Oni se pozivaju na jednu anketu iz srpnja ove godine koju je proveo „Centro de Investigaciones Sociológicas” (Centar za sociološka istraživanja). U skladu s tim broj nereligioznih Španjolaca u usporedbi s 2 000. godinom gotovo se utrostručio.

Svaki šesti stanovnik Španjolske izjašnjava se praktičnim katolikom što je 16, 7 %. Nikada postotak nije bio tako nizak. Postotak katolika koji ne prakticiraju svoju vjeru iznosi 39, 9 %. Među onima između 18 i 34 godine samo je 30 % katolika.

S takvim postotcima praktičnih i nepraktičnih katolika Španjolska se nalazi u sredini europskih zemalja. Češka sa svojih 91 % stanovnika koji se izjašnjavaju nerelegioznim jeste najateističnija zemlja staroga konitenta. Najpobožniji su Poljaci oni imaju samo 17 % ateista.