Početna stranica » Beč: Pčelinje košnice u centru grada

Beč: Pčelinje košnice u centru grada

133 pregleda

Da su veliki gradovi privlačno stanište za pčele potvrđuju mnogi svjetski primjeri. Jedan od takvih jest grad Beč koji je odlučio otvoriti stanište pčela ni manje ni više nego na krovu jednog studentskog doma.

Kako navodi gradska vlast, studentski dom Viennabase19 kojim upravlja gradski holding postat će stanište za oko 200 000 pčela čije će košnice biti postavljene na vrhu zgrade. O njima će brinuti udruženje bečkih pčelara, a ispašu će imati na zelenim površinama u krugu doma na kojima će biti posađene sadnice različitog voća. Procjenjuje se da će na taj način prikupiti oko 60 kg meda godišnje za potrebe studenata. 

Direktorica Wien Holdinga Sigrid Oblak ističe „Wien Holding incijator je procesa razvoja i modernizacije u Beču i u velikoj mjeri doprinosi oblikovanju i ostvarivanju strategije održivosti grada. Pčelinja društva na krovu Viennabase19 ne samo da daju vrijedan doprinos održivosti, već i očuvanju vrsta.”

Udruženje pčelara u Beču Wiener Bezirksimkerei proizvodi organski med u svim okruzima. Njihov cilj je zbližavanje pčela i ljudi u gradu. Na ovaj način se podržava regionalna proizvodnja i daje doprinos očuvanju bioraznolikosti u gradu, saopćili su iz Grada Beča.