Početna stranica » Pontifikalna misa latinskog obreda u Škotskoj

Pontifikalna misa latinskog obreda u Škotskoj

151 pregleda

Osobitost ove zajednice je što nastoji očuvati uporabu latinskoga obreda u Katoličkoj Crkvi, pa ne čudi što je za ovu svečanost pozvala kardinala Burkea, poznatog po konzervatizmu i tradicionalizmu.

U crkvi Bezgrešnoga srca Marijina u Balornocu, u Škotskoj, u subotu 2. rujna vjernička je zajednica proslavila svečanu pontifikalnu misu koju je predvodio kardinal Raymond Leo Burke. Slavlje je organizirala vjernička zajednica tradicionalista Una voce iz Škotske, koja ulaže napor oko očuvanja latinskoga obreda u Katoličkoj Crkvi. Na misi se u župnoj crkvi Bezgrešnoga srca Marijina okupila brojna zajednica vjernika.

Pontifikalna misa latinskoga obreda slavljena je dan prije osobite svečanosti. Naime, 3. rujna članovi Biskupske konferencije Škotske posvetili su svoju domovinu Bezgrešnom srcu Marijinu, uz 100. obljetnicu Fatimskih ukazanja.

Velika je zanimljivost to što su ovakvo i slična misna slavlja doživjeli brojni naši preci, roditelji i djedovi. Naime, prije Drugoga vatikanskog sabora bilo je uobičajeno da svećenik narodu okrene leđa, da se zazivi i odgovori izriču na latinskome jeziku i slično. Tek 1960-ih godina u Katoličkoj Crkvi zaživjelo je slavlje mise na narodnim jezicima, a oltar se približio vjernicima, pa im svećenik više ne okreće leđa.

Tijekom slavlja snimljeni su detalji, a medijska kuća Sancta Familia Media objavila je video uradak, koji možete pogledati ovdje.