Početna stranica » Početak svibanjske pobožnosti u Olovu

Početak svibanjske pobožnosti u Olovu

143 pregleda

Na dan kada se sveta majka Crkva spominje svetog Josipa Radnika, u subotu, 1. svibnja, svečanim euharistijskim slavljem otvorena je svibanjska pobožnost u drevnom provincijskom svetištu Gospe Olovske.

Euharistijskim je slavljem predsjedao i homiliju vjernom narodu uputio uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski uz koncelebraciju mnogopoštovanog oca provincijalnog ministra Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, upravitelja i čuvara svetišta fra Ilije Božića i dvadesetak drugih misnika.

Prigodni je program započeo u 10 sati blagoslovom hodočasnika kojeg je predvodio uzoriti kardinal Vinko, a nastavljen je molitvom krunice i procesijom sa čudotvornom slikom Gospe Olovske oko crkve do početka euharistijskog slavlja u 11 sati.

Pošto su naviještena svetopisamska čitanja i evanđelje, homilijom se vjernom puku obratio uzoriti kardinal. Između ostalog istaknuo je kako se upravo nalazimo u obilježavanju 150. obljetnice od kako je sv. Josip proglašen zaštitnikom sveopće Crkve istaknuvši ga kao poglavara Svete Obitelji i stavivši ga kao uzor obiteljskog života. Kardinal je, malo dalje, na primjeru sv. Josipa ustvrdio kako je jako važno prihvaćati ono što Bog od nas traži te još dodao kako u konačnici nema istinske sreće bez Boga jer mi služimo njemu.

Obraćajući se vjernicima na kraju euharistijskog slavlja, čuvar i upravitelj svetišta fra Ilija Božić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji proslave ovog dana posebno zahvalivši zboru bogoslova Fra Nenad Dujić kojim je ravnao maestro prof. fra Emanuel Josić i liturgijskoj asistenciji kojom je ravnao ceremonijar fra Danijel Lukić.

Na samom koncu, kardinal Vinko je napomenuo kako je upravo danas prva subota u mjesecu kada se na poseban način moli za nova duhovna zvanja te kako on već skoro 51  godinu na današnji dan prikazuje euharistijsku žrtvu na ovu nakanu te je pozvao sve da ne odu iz ovog svetišta, a da ne izmole barem jednu Zdravo Mariju na tu nakanu.

Potom su svi zajedno otpjevali Kraljice neba pozdravivši našu nebesku majku, a kardinal je onda udijelio svoj pastirski blagoslov okupljenima te završio euharistijsko slavlje.