Početna stranica » Pobjednici vjeronaučne olimpijade na ljetovanju

Pobjednici vjeronaučne olimpijade na ljetovanju

175 pregleda

Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije s predstojnikom don Tomom Mlakićem je i ove godine nagradio pobjednike Vjeronaučne olimpijade ljetovanjem na moru. Pobjedničke ekipe, vjeroučenici Prve osnovne škole iz Bugojna s mentoricom s.Ivankom Mihaljević i vjeroučenici Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču s mentoricom s.Mirjam Ramljak, boravile su od 7. do 13. srpnja u okolici grada Dubrovnika, u franjevačkom samostanu u Pridvorju, općina Konavle čiji je upravitelj fra Ivo Kramar.

Samostan je izgrađen još davne 1436. godine. Sagradila ga je Dubrovačka Republika kao dar bosanskim fratrima za evangelizaciju bogumila. Potresi su dva puta nanosili štete samostanu, a najviše je stradao u Domovinskom ratu 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon rata samostan je obnovljen te predan pod jurisdikciju franjevačke provincije Bosne Srebrene. Samostan, kao i cijele Konavle, krije bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, o čemu je podrobno govorio i vjeroučnicima objasnio fra Ivo. Upravo u tom samostanu otkrila je talent i učila pjevati Tereza Kesovija, hrvatska i međunarodna pjevačka diva i falutistica. U samostanskoj carkvi, na jednom od dva bočna oltara latinskog obreda, nalazi se i križ iz 15.st. rađen tehnikom tadašnje plastike, maslinovo drvo omotano u stare franjevačke habite. Pod tim raspelom svaki dan je molio knez Konavala Ivan Gundulić za svojega djelovanja i upravo je to raspelo dalo inspiraciju za nastanak djela Suze sina razmetnoga.

Bogatstvo je naučiti, posjetiti i vidjeti Dubrovnik te od stručnih vodiča čuti povijest Republike od uspona do pada. Razgledati stare zidine, Stradun, Knežev dvor, Onofrijeve slavine, katedralu, crkvu sv. Vlahe, franjevački samostan Male braće i njihovu ljekarnu, prvu u Europi, kao i sve ostalo što pripada staroj gradskoj jezgri, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Uvjereni smo kako nam ova nagrada nije bila samo odmor i ljetovanje, nego poticaj da svoju vjeru još više upoznajemo i naučeno u život provodimo.

U Crnoj Gori, u gradu Kotoru, mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, vjeroučnicima je progovorio o povijesti hrvata katolika na tim prostorima te pokazao katedralu sv. Tripuna i predstavio kratki životopis sveca. Upriličen je posjet jedinom umjetnom otoku u Europi na kojem je svetište Gospe od Škrpjela, a koji je ujedno nezaobilazna odrednica mnogih posjetitelja. Škrpjel je lokalni naziv za stijenu, a na jednoj stijeni na sred pučine u 16.st. nađena je slika Majke Božje. Nakon što se tri dana uzastopno slika nosila u grad, a ujutro opet našla na istom mjestu, odlučeno je sagraditi otok i na njemu svetište u kojem ljudi stoljećima nalaze smiraj i okrepu za dušu i tijelo. Rodno mjesto i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića predstavio je župnik Župe sv. Jeronima u Herceg Novom don Niko Šošić, redovnik salezijanac.

Ljetne dubrovačke večeri donijele su posebno ozračje, kao i uspjesi naših Vatrenih na svjetskom nogometnom prvenstvu. Utakmice četvrtfinala i polufinala vatreno su praćene na gradskom trgu u Cavtatu.

Zahvalni smo Katehetskom uredu Vrhbosanske nadbiskupije, franjevačkom samostanu u Pridvorju, sestrama vjeroučiteljicama i nadasve dragom Bogu za dar sudjelovanja i osvajanja prvog mjesta na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi. Uvjereni smo kako nam ova nagrada nije bila samo odmor i ljetovanje, nego poticaj da svoju vjeru još više upoznajemo i naučeno u život provodimo.