Početna stranica » Održana sjednica Vijeća za medije BK BiH

Održana sjednica Vijeća za medije BK BiH

568 pregleda

Krajem prošloga tjedna, 7. srpnja održana je sjednica Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja BK BiH u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu

Sjednica je održana pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića. Ispričao se jedan član Vijeća, a sudjelovali su: ravnatelj i glavni urednik mjesečnika Naša ognjišta iz Tomislavgrada fra Gabrijel Mioč, dopisnik Hrvatskog radija iz Žepča gospodin Brane Vrbić, glavni urednik mjesečnika Svjetlo riječi i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Vili Radman, župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci i banjolučki dekan preč. Vladislav Žarko Ošap, ravnatelj i glavni urednik Radija Marije BiH i superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu p. Mato Anić te glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH i tajnik ovog Vijeća mons. Ivo Tomašević.

Nakon što su usvojili zapisnik s prošle sjednice, sudionici su se osvrnuli na prošlogodišnje obilježavanje Dana društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini u posljednju nedjelju mjeseca rujna 2022. godine. Konstatirali su da su blagovremeno priređeni i župama poslani prigodni materijali. Izrazili su radost da je vrlo pozitivno odjeknulo Misno slavlje koje je 25. rujna 2022. u župi sv. Ante Padovanskog u Bihaću u Banjolučkoj biskupiji predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. fra Markom Semrenom i koncelebraciju sedmorice svećenika te sudjelovanje brojnih vjernika. Izražena je zahvalnost svim članovima biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini koji su se tom prigodom ujedinili u molitvi za medijske djelatnike kao i svim medijima koji su omogućili da njihovi čitatelji, slušatelji i gledatelji pobliže razmišljaju posebno o temi Poruke pape Franje za tu prigodu.

Vijećnici su osobitu pozornost posvetili pripremi obilježavanja sljedećeg Dana sredstava društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u nedjelju 24. rujna 2023. U duhu Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije na temu „Govoriti srcem. ‘Istinujući u ljubavi’ (Ef 4,15)“, bit će priređeni prigodni materijali te dostavljeni župama i stavljeni na raspolaganje medijima.

Nadbiskup Vukšić upoznao je članove Vijeća s radom Stručnog tijela za prijenose liturgijskih slavlja BK BiH koje je početkom ove godine priredilo i objavilo kalendar katoličkih liturgijskih i drugih slavlja koji mogu biti zanimljivi za medijsko praćenje u Bosni i Hercegovini u 2023. godini, prenosi KTA BK BiH.