Početna stranica » Nove zbirke pjesama Ivana Kramara i Luka Paljetka

Nove zbirke pjesama Ivana Kramara i Luka Paljetka

234 pregleda

Početkom godine objavljena je zbirka pjesama Čavli zime Ivana Kramara, svećenika Bosne Srebrene koji trenutno vrši službu predstojnika samostana sv. Vlaha u Pridvorju kod Dubrovnika. Zbirka je objavljena u Nakladi Bošković (za nakladnika Zoran Bošković), u biblioteci Vlati, otisnuta na 64 stranice, uokvirena tvrdim koricama. Na naslovnoj stranici koju je dizajnirao hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak, na osnovu Grafike VI autorice Nevenke Arbanas, istaknut je i naslov zbirke. Grafičko uređenje potpisuju Đurđica i Jozo Jezerčić.

Dubrovački pjesnik Luko Paljetak napisao je i prolog ovoj zbirci pjesama. Tako on između ostaloga ističe kako Kramar svoju knjigu piše u duhu naloga ljubavi, „pokorava mu se, želi unutar svoga prostora ljubavi, koja se širi na sve što ga okružuje (…) iznaći adekvat onoj ljubavi koja je kao i imperativ tu zadana i izrečena, svjestan da mu je srce u ruci Nalogodavca”.

Nova zbirka pjesama Ivana Kramara, koja broji ukupno 42 pjesme, podijeljena je na četiri cjeline: Onaj sam (11 pjesama), Pitanje (16), Čavli zime (9) i Ostavljena zemlja (6). U zbirci Čavli zime objavljena je i istoimena pjesma, a u naslovu se nazire usporedba s riječima apostola Pavla (Gal 5,24): „Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.” Paljetak tako o Kramaru nastavlja: „Osjeća on muku takve podložnosti i takva položaja i zato svojoj knjizi daje naslov Čavli zime, tom genitivnom metaforom obuhvaćajući sav raspon svojih osjećaja koji iz njega izvlače riječ za stih, a stih, kao i samoća, dar je na kojem treba pomno raditi, u svijetu koji se smanjio, a ljudi su pobjegli / u svoje tamnice. Crvljiv je zrak; u svijetu koji je vreća čavala (Čavli zime).” Nadalje je Paljetak ustvrdio kako Kramar „hoće / želi / mora pisati pjesme za ljubav, Riječju koja nikad nije mrtva”. A čitatelja njegovih pjesama i zbirke Čavli zime ohrabrio je, jer će – kad je svu pročita – konačno smjeti „bez straha voljeti”.

Obje zbirke pjesama dostupne su široj javnosti po cijeni od 15,00 KM po primjerku. Knjige možete naručiti pozivom na broj telefona +38591 111 22 04 ili e-mailom na adresu [email protected].

Istoga dana kao i zbirka Čavli zime objavljena je i zbirka pjesama Pitomi urlici Luka Paljetka, s jednakim brojem stranica i istim brojem pjesama. Ova je zbirka također objavljena u Nakladi Bošković, u biblioteci Vlati. Osnovu dizajna naslovnice tvori detalj grafike Sivi listovi akademske slikarice Nevenke Arbanas, a potpisuje ga autor Luko Paljetak. Grafičko oblikovanje odradio je Jozo Jezerčić, a urednik je Ivan Kramar.

Zbirka pjesama Pitomi urlici podijeljena je na tri dijela, ciklusa. U pogovoru koji je napisao Ivan Kramar istaknuto je kako je Luko Paljetak, pjesnik ljubavi, ovom zbirkom načinio hommage svojoj supruzi Anamariji, „s naglaskom na vrijeme u kojem ona fizički više nije tu”. I ova ideja prožima prvi dio zbirke pjesama. „U drugom i trećem ciklusu ove zbirke primjećuje se naznaka rastanka koji se zapravo nikad nije ni dogodio, jer je dio tog tijela koje je konstantno prisutno. (…) Zbog toga je sasvim razumljiv naslov zbirke Pitomi urlici, jer: ne znam zbog čega želje / postaju samo povijest književnosti, jer mjesta / za mene nema osim u tebi; sve se melje / / između ove zemljei onog neba, brašno / jesmo i možda ćemo nekome biti kruh, / a gladnih uvijek ima; / / i naši urlici sve su rjeđi (Urlici).”

Kako dalje tvrdi Kramar, „zbirka poezije Pitomi urlici drama je iskonskog susreta sa samim sobom, rapsodija urlika pripitomljenih i prisutnih u svakodnevnom životu pjesnika. Ostavlja bez daha svojom iskrenošću susreta s najtamnijim osjećajima izgubljenosti i tuge iz koje izvire svijetlo i vjera u onostranu beskonačnost.” A na koncu dodaje kako od srca preporučuje čitateljima ovu zbirku pjesama da „po primjeru pjesnika Luka Paljetka, i sami otplove kroz more svojih samoća i neshvaćenosti”.