Početna stranica » Navike koje uništavaju brak

Navike koje uništavaju brak

130 pregleda

Trajna bračna sreća se ne temelji samo na osjećajima, nego su od iznimne važnosti žrtva, odlučnost i ustrajnost. Neke ljudske navike mogu vrlo negativno utjecati na bračni život supružnika, a neke od njih donosimo u nastavku teksta.

Uvijek kada mislite da ste centar svijeta, sjetite se da ste par i razmislite o tome kako vaše odluke i reakcije mogu utjecati na vašega supružnika. Nemojte se zatvarati niti skrivati svoje osjećaje, ali razmišljajte i o osjećajima vašega supružnika. Prilikom donošenja važnih odluka, pitajte ga za mišljenje i uvijek nastojte takve odluke donositi zajedno.

Svakako da postoje polja zajedničkoga života koja se mogu samostalno kontrolirati kao što su financije, kućanstvo i sl., ali skladan brak zahtijeva obostrano donošenje odluka jer je brak savez i kako bi on bio uspješan, Vaša riječ ne može biti zadnja. Umjesto toga, morate se naučiti biti susretljivi i popuštati kako bi zajednička riječ na kraju bila zadnja.

Svakako je potrebno da izbjegavate kritiziranje, uvrede, osuđivanje jer to uništava čovjekovo samopouzdanje. Normalno je da ćete se nekada iznervirati ili naljutiti, ali to ne smije biti razlog zbog kojega ćete se ponašati okrutno prema svome supružniku. Umjesto toga, naučite svoje frustracije izražavati bez vrijeđanja.

Djeca su također iznimno važna i njihov odgoj spada na oba roditelja i koliko god je neprocjenjivo vrijeme provedeno u krugu svoje obitelji, toliko je važno i vrijeme provedeno s vašim supružnikom. Veza između supružnika predstavlja temelj obitelji, a takav temelj mora biti čvrst jer će vaša djeca u vama vidjeti primjer braka. Zato pronađite vrijeme koje ćete provesti bez djece i iskoristite to vrijeme na najbolji mogući način, a na dobro vaše obitelji.

Veliki je broj i onih koji idu linijom manjega otpora kako bi izbjegli rasprave ili zahtjevne razgovore pa su onda skloni laganju ili prešućivanju važnih informacija. Takvim načinom se vrlo lako naviknuti na taj otrovan porok, a to ne može održati brak čvrstim jer su mu temelj iluzije. Stoga budite iskreni i svoju vezu gradite na istini.