Početna stranica » U Puli za đakona zaređen mladić iz Sarajeva

U Puli za đakona zaređen mladić iz Sarajeva

172 pregleda

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli 24. studenog održano je đakonsko ređenje za četvoricu mladića, među kojima je i Darko Kovačević iz Sarajeva. Ređenje i misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša uz velik broj suslavitelja i vjernika. Kandidat Branimir Šapina bogoslov je riječkoga Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II., a Zoran Cetinić, Hrvoje Zaninović i Darko Kovačević bogoslovi su biskupijskoj misijskog sjemeništa Redemptoris Mater u Puli.

Biskup je na početku prigodne homilije podsjetio kandidate da nikada ne zaborave da su pozvani ne vlastitim zaslugama nego Božjom milošću. „Isus je svoje učenike birao među ribarima, ljudima koji su u svome životu i uspjehu jako ovisili o Božjoj milosti”, naglasio je mons. Kutleša. U nastavku je, kroz usporedbu s ribarima, naglasio temeljne kvalitete koje treba imati dobar svećenik: „Prva odlika je strpljivost, kao i ribar i svećenik mora bit strpljiv u svome radu. Ustrajnost je druga bitna odlika, iako se rezultati rada ne vide odmah važno je ne odustati. Dobrog svećenika, kao i dobrog ribara mora resiti hrabrost, za se otisnuti na opasna morska bespuća, kao i za prihvatiti opasnost da će ono što propovijeda naići na osudu. Kao što je ribarima važan oprez na moru i dobar svećenik mora znati procijeniti što i kada govoriti, ali isto tako i kada zašutjeti, istaknuo je propovjednik. Za razne vrste ulova potrebni su različiti mamci, jednako tako za privesti Bogu različite ljude svećeniku su nužni različiti pristupi. Ribari znaju da u određenim trenutcima trebaju biti neprimjetni, svećenik mora znati da u svome djelovanju nikad ne smije sebe isticati, uvijek mora Isus Krist biti u prvome planu.”

Govoreći o pozivu, biskup je podsjetio kako je odgovor na poziv uvijek odvajanje od obitelji i odluka življenja u samoći. „U promišljanju poziva važno je biti svjestan potrebe da u svome zvanju treba rasti i napredovati, napose u svome odnosu prema Bogu. U tome procesu u postizanju višeg stupnja temeljno je znati se odreži nižeg, potrebno je znati se odreći materijalnoga u korist duhovnoga. Kao što Isus učenicima obećava nove dužnosti, tako će i vama biti dodijeljene dužnosti prema vašim sposobnostima”, istaknuo je biskup obraćajući se ređenicima, te ih podsjetio na odgovornost za ljudske duše koje će im bit povjerene.

Vlč. Darko Kovačević (Sarajevo), vlč. Zoran Cetinić (Blato na Korčuli) i vlč. Branimir Šapina (Pula) ostaju na službi u Porečkoj i pulskoj biskupiji, dok vlč. Hrvoje Zaninović iz Dubrovnika, koji je jedno vrijeme boravio u Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu u Sarajevu  odlazi na službu u matičnu Dubrovačku biskupiju.

Među nazočnima na svečanom đakonskom ređenju u Puli našli su se i vjernici iz Vrhbosanske nadbiskupije, članovi zajednica Neokatekumenskoga puta iz Sarajeva i Žepča te rodbina i prijatelji novozaređenoga đakona iz Sarajeva.

Vlč. Darko Kovačević rođen je 2. svibnja 1980. godine u Mostaru, od oca Slavka i majke Jele kao treće od troje djece. Nakon perioda studija u domeni sporta i kineziologije, godine 2009. započeo je filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje je kao laik studirao tri godine. Godine 2009. slušao je kateheze u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu te je započeo itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Godine 2013. dodijeljen je  Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.