Početna stranica » Lovac na ljepotu

Lovac na ljepotu

206 pregleda

Malo je književnika sa ovih prostora koji su dočekali sabrana djela za života. Jedan od njih je Veselko Koroman, kojega danas ubrajaju među najveće živuće pjesnike hrvatskoga jezika i čije je načelo Svaki čovjek mora učiniti sam sve što može.

Upravo na Svjetski dan poezije 21. ožujka, predstavljena su njegova Sabrana djela u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

Ovu duhovnu zadužbinu u četiri knjige izdali su zajednički Art Rabic iz Sarajeva i Synopsis iz Zagreba. O djelu pjesnika-filozofa, kako ga još nazivaju, govorili su njegovi mlađi kolege Slobodan Blagojević i Mile Stojić. Posebno emotivan bio je osvrt profesorice i akademika Hanife Kapidžić-Osmanagić. Urednik izdanja Željko Ivanković je rekao da su knjige različite jer je i Koromanov angažman kroz 60 godina rada bio različit. Tu je poezija, poetsko-prozni mikroeseji, književno-kulturni angažman kroz tri hrvatske antologije u BiH, pripovjedna proza i veliki intrvjui. Sve će se to trebati još iščitavati. Na kraju se obratio akademik Veselko Koroman i pročitao svoju pjesmu.