Početna stranica » Čuvari kulturnog identiteta

Čuvari kulturnog identiteta

213 pregleda

Franjevački samostan sv. Ante na Bistriku je u samo dva dana bio domaćinom dvjema manifestacijama važnim za čuvanje identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Znanstveni skup Sociolingvističke funkcije hrvatskog (standardnog) jezika i pravo na uporabu hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini održan je 15. ožujka u organizaciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti Libertas, Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja. Cilj skupa bilo je razumijevanje i kritičko propitivanje fenomena jezika u suvremenom društvu.

Predavači su bili profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. sc. don Mario Bernadić i profesorica Tamara Čapelj, lektorica za hrvatski jezik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dr. Bernadić je istaknuo važnost čitanja za jezičnu kulturu iznoseći podatke o sve manjem čitanju knjiga u suvremenom društvu. Profesorica Čapelj naglasila je da je hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini standardiziran i zakonom zaštićen, da je varijetet standardnog jezika u Hrvatskoj i da je s lingvističkog stanovišta neistražen. Potrebno je više znanstveno-istraživačkog rada na bogatoj jezičnoj građi hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost prof. dr. Marinko Pejić je nakon pozdravne riječi prepustio moderiranje voditeljici projekta Ivani Krstanović iz Udruge Libertas. Skup je oplemenio pjesnik Dino Porović stihovima Silvija Strahimira Kranjčevića i Augustina Tina Ujevića uz pratnju Adnana Kršlaka na gitari.

Prigodom obilježavanja 175 godina Matice hrvatske 16. ožujka organizirano je druženje ogranaka iz Čitluka, Gruda, Posušja i Sarajeva. U programu su sudjelovali fra Petar Perica Vidić, Slavo Antin Bago, Mate Grbavac, Blago Kovač, Andrija Stojić, Mario Bušić i Ljubo Kovač. Moderator je bio Andrija Stojić iz Čitluka. Predstavljene su knjige i godišnjaci koje vrijedno izdaju ogranci iz Hercegovine sa svrhom čuvanja kulturnog identiteta zavičaja. U tom duhu je bila i izložba fotografija Ljube Kovača Divota krajolika hercegovačkog koju je otvorio prof. dr. Zvonimir Marić, a zapjevalo se čak i uz gusle.