Početna stranica » Jubilej najstarije hrvatske kulturne institucije

Jubilej najstarije hrvatske kulturne institucije

218 pregleda

Matica hrvatska ove godine slavi svoj 175 rođendan. Obilježavanju ovoga velikog jubileja najstarije hrvatske institucije za promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta pridružio se matičin Ogranak iz Sarajeva organiziranjem svečane akademije 24. travnja u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku.

Ogranak Matice Hrvatske u Sarajevu je osnovan 1879., a u njegovu utemeljenju i članstvu su bili najugledniji građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine svih konfesija, rekao je akademik Petar Perica Vidić, dugogodišnji predsjednik sarajevskog Ogranka. Fra Perica Vidić je pored bogate izdavačke aktivnosti istaknuo i druge kulturne sadržaje u okviru Matice hrvatske u Sarajevu koja broji 220 članova u gradu i još 26 izvan Sarajeva.

Na svečanoj se akademiji obratio i predsjednik Matice Hrvatske iz Zagreba akademik prof. dr. Stjepan Damjanović ističući ljubav prema knjizi i hrvatskom jeziku, jer je 1842. godine knjiga značila kulturu. Iako je izdavanje knjiga i danas u prvom planu, ne smije se zaboraviti da je Matica hrvatska okrenuta prema mladima kroz projekte kao što su Filozofska škola, Komunikološka škola, Medijski susreti ili Mladi glazbenici, i da joj je domoljublje pokretač. Akademik Damjanović je rekao i da ne treba Hrvate više uvjeravati da su Hrvati, nego da je naša raznolikost naše veliko bogatstvo.

Akademiju je vodila Jasna Primorac koja je i interpretirala pjesmu Silvija Strahimira Kranjčevića Moj dom. U glazbenom dijelu nastupili su Anamarija Marić (violina), Bartolomej Stanković (klavir), Admir Vračo (truba), kao i sjajni tamburaški orkestar franjevačke klasične gimnazije iz Visokog.