Početna stranica » Komorač lat. Foeniculum vulgare

Komorač lat. Foeniculum vulgare

4 min

Narodni nazivi: anason, divlja mirodija, janež, komorača, kopar, koromač, mirodija krupna, morač, morača, morski janež, rezen, sladkianiš, slatki janež, slatki januš, slatka mirodija, slatki kopar, slatki morač

Dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka, sa snažno razvijenim korijenom iz kojega u proljeće izbija višestruko razgranata stabljika, visoka i do 1,5 m. Listovi su s vrlo uskim ispercima. Cvate od lipnja do listopada, a cvjetovi su zagasitožuti, sitni, skupljeni u plosnate, štitaste cvatove. Plodovi su suhi, smeđi, vretenasti, dugi do l cm, a sazrijevaju postupno, ovisno o redoslijedu cvatnje. Komorač je sredozemna biljka koja samoniklo raste i u našem primorju. Kao ljekovitu biljku uzgajaju je u umjerenim klimatskim krajevima po cijelome svijetu. I u Hrvatskoj je česta biljka, a raste u prirodi po travnjacima, poljima, vrtovima, maslinicima, uz putove, posvud. U srednjem vijeku u Europi su ga mnogi upotrebljavali kao protusredstvo protiv vračanja.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekovita je cijela biljka, a vrlo je bogata eteričnim uljima s terpenom, anetolonom, fenhonom, masnim uljem, bjelančevinastim supstancama, šećerom i dr. Eteričnoga ulja ima najviše u plodovima. Ako je moguće, znatno je bolje rabiti samonikli komo­rač nego uzgajani. Najbolje ga je upotrijebiti svježega, ali se također i suši. Plodovi se beru suhi i to postupno, kako sazrijevaju. Komorač je vrlo cijenjena začinska biljka, ali se jednako primjenjuje i kao lijek. Regulira menstruaciju, stvara mlijeko u grudima, otklanja začepljenje grudi i tijekom dojenja održava njihovu čistoću, omogućuje djeci miran san, regulira probavu, zaustavlja povraćanje i štucanje, poboljšava izlučivanje crijevnih plinova i mokraće, djeluje povoljno na bronhije i pluća te smiruje napade astme, kašlja i hripavca, liječi grlobolju, uspješan je protuotrov kod trovanja jodom.

Čajna mješavina (komorač plod i metvica): U litru vrele vode stavi se dvije velike žlice samljevenih plodića komorača i dvije čajne žličice metvice, kuha se pet minuta i procijedi. Taj se čaj pije vrlo topao tijekom dana. On jača tijelo, djeluje umirujuće, poboljšava probavu, uklanja crijevne smetnje.

Čajna mješavina čitave biljke komorača: Tri velike žlice korijena, listova, cvjetova i plodova komorača stavi se u litru vrele vode i kuha pet minuta. Taj se čaj pije vrlo topao tijekom dana, a koristi kod upale bubrega i slabe probave.

Čajna mješavina (komorač, metvica i mažuran): Dvije velike žlice komorača, metvice i mažurana prelije se litrom vrele vode i ostavi 10 minuta, potom se ocijedi. Pije se toplo tijekom dana kao lijek protiv debljanja uzrokovanoga tjeskobom.

Čajna mješavina (komorač, anis, majčina dušica): Tri velike žlice komorača, anisa i majčine dušice prelije se litrom vrele vode, ostavi 10 minuta poklopljeno i procijedi. Pije se tijekom dana vrlo toplo za održavanje vitke linije.

Čajna mješavina (komorač, kim, anis): Jednaki dijelovi komorača, kima i anisa samelju se i dobro izmiješaju. U šalicu vrele vode stavi se dvije male žlice mješavine, ostavi 15 minuta i procijedi. Pije se po jednu šalicu prije doručka, ručka i večere. To je izvanredan lijek protiv nadimanja kod odraslih i djece. Djeca piju po pola šalice čaja.

Tinktura od komorača: Dvije velike žlice samljevenih plodova, četiri velike žlice jake rakije i l5 žlica destilirane vode ostavi se dobro zatvoreno u boci tijekom 24 sata. Boca se stavi u toplu vodu da tinktura bude mlaka i stavljaju se oblozi na bolesne oči.

Oblozi od komorača: Dobro se ugriju samljeveni korijen, listovi i cvjetovi komorača pa se stavljaju kao oblog na upaljenu dojku. Djeluje efikasno i vrlo brzo.

Oblozi od sjemena komorača: U 1/2 l vrele vode stavi se dvije velike žlice samljevenoga sjemena komorača, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi, a kada se malo ohladi tako da se može piti, dodaje se velika žlica meda. Polovicu ovoga čaja popije se tijekom dana, a od druge se svaki sat vremena prave oblozi i stavljaju na oči. Umorne oči uskoro opet dobiju svježinu.

Ulje od komorača: U ljekarnama se može nabaviti ulje od komorača, a njime se prije spavanja izmasiraju tabani. Ubrzo će se tijelo fizički i psihički opustiti pa će spavanje biti ugodno.

Samljeveni komorač: Ako netko ima problema s nadimanjem treba ujutro prije doručka uzeti jednu malu žlicu samljevenoga komorača, a potom popiti nekoliko gutljaja vode. Do nadimanja neće doći.

Žvakanje sjemenki: Kako bi se uklonili neugodni plinovi u crijevima treba tijekom dana nekoliko puta sažvakati po 10 sjemenki komorača.

Žvakanje korijena i ploda: Preporučuje se dvije čajne žličice korijena i ploda grickati svako jutro, kao lijek protiv neugodnoga zadaha u ustima koji će nakon nekoliko tjedana posve iščeznuti.

Komorač kao začin: Kao začin upotrebljavaju se suhi plodovi, nasjeckane suhe grančice, a posebno svježi listovi, kao dodatak salatama, kuhanom povrću i drugim jelima kojima poboljšava okus, a istodobno djeluje ljekovito.