Početna stranica » Njemačka vojska ipak još uvijek bez imama

Njemačka vojska ipak još uvijek bez imama

128 pregleda

Ministrica obrane SR Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je nedavno kako je židovstvo nezaobilazan dio njemačkoga društva. Kako bi to potkrijepila, objavila je kako će u njemačkoj vojci uskoro biti i židovskih dušobrižnika, odnosno vojnih rabina. Kao što i katolici i evangelici uživaju isto pravo, preko vojnih kapelana, tako će i židovi, namješteni u službi njemačke vojske, uskoro dobiti ukupno 10 dušobrižnika iz reda rabina.

Među oko 180 000 vojnika koliko broji njemačka vojska, ima oko 300 židova po uvjerenju. Novonamješteni dušobrižnici bit će na raspolaganju i njima i svima kojima bude trebao duhovni nagovor s rabinom.

Među njemačkim vojnicima ima i oko 3000 muslimana, koji će uskoro također imati svoga vojnog dušobrižnika. Potvrdila je to ministrica Kramp-Karrenbauer istom prilikom. No do toga ipak neće doći tako rano, kao što je slučaj sa židovima, jer se savezi muslimana još uvijek ne mogu dogovoriti oko zajedničkoga zastupanja interesa u službenom odnosu prema njemačkoj državi.