Početna stranica » Kao nekad pred Božić 2017.

Kao nekad pred Božić 2017.

176 pregleda

U Domu mladih u Sarajevu 6. prosinca održan je 18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja Kao nekad pred Božić 2017. Ovaj glazbeno-scenski spektakl osmišljen je kao središnja predbožićna manifestacija u BiH, koja se održava u Sarajevu, a i ove godine ispunio je svoj cilj – stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu bh. glavnog grada i BiH te prenošenju božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj.

„Ovaj nas je tradicionalni glazbeni događaj – posvećen najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću – uveo u adventsko, predbožićno vrijeme, te stvorio pravi blagdanski ugođaj u Sarajevu”, poručili su organizatori festivala Kao nekad pred Božić, produkcijski tim Udruge za promociju i kulturne djelatnosti Libertas i organizacijski tim Udruženja Facultas za prosperitet mladih. Umjetnički direktor i autor festivala je dr. sc. Marijo Pejić, izvršni direktor Željko Gudelj, scenograf i redatelj Andan Đindo te glasnogovornica i član Organizacijskog tima Ivana Krstanović.

Među nazočnim gostima ovoga festivala bili su potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i brojni drugi. Festival je okupio mnoštvo sudionika, a nastupili su Rajko Dujmić, Goran Karan, Zorica Kondža i Joško Banov, Ivo Amulić, Darko Domijan, Minja Subota, Željko Krušlin – Kruška,  Dražen Žerić – Žera, Šima Jovanovac, grupa Stijene, Mladen Jeličić – Troko, Ana Babić & Aid, „KRČ“ – Udruga građana Općine Primošten, klapa Divna – Trpanj, VIS Otkrivenja – Mostar, band ALFA, PU DV Sveta obitelj – Mali Caritasovci, Sretko Vujić & „Pravo lice“, Nikolina Pelaić, Pero Križanović, plesna skupina „Bellarte“, Jakša Jurjević, Dragana Glumac, Turistička zajednica Grada Županje i drugi.

Projektom „Kao nekad pred Božić“ se promoviraju kultura i umjetnici na polju regionalne i međudržavne suradnje te se doprinosi jačanju veza Bosne i Hercegovine sa susjednom i prijateljskom Republikom Hrvatskom i dijasporom.

Realizaciju ovogodišnjeg 18. festivala Kao nekad pred Božić pomogli su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, Austrijska ambasada Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Ministarstvo privrede KS – Uprava za šumarstvo, Grad Sarajevo, sarajevske općine Novi Grad, Ilidža i Centar te HKD „Napredak“, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Turistička zajednica grada Županje.

Korporativni prijatelji Festivala su: BH Telecom, Croatia Airlines, Grafotisak, Sarajevski kiseljak, Lutrija BiH, Dukat, hoteli Delminium, Saraj i Astra Garni, Hering, Podravka, Violeta, restoran Marijin Dvor, Centar Skenderija, Zoommarketing, Academie Escolar, Cedevita-Cockta i Kanzlei Kovač.

Medijski prijatelji Festivala su TV SA, Federalna TV, RSG Radio, Antena Sarajevo, Depo portal, Cinema TV, Doznajemo.com, TV Hema, Svjetlo riječi, Katolički tjednik, Nedjelja.ba, Tomislavcity.com, Crodnevnik.de, CroExpress.eu i Moja Domovina.

Snimak festivala Kao nekad pred Božić 2017. bit će moguće pogledati u programu TV SA na Badnju večer, Božić i Novu Godinu, a potom i u programu Federalne televizije.

U okviru ovog Festivala provodi se i medijska kampanja Pjevaju šume, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Organizatori poručuju: „S ekološkog gledišta, želimo sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca. Osnovna poruka ove kampanje je da ne treba biti licemjeran i u ime religije uništavati prirodu koju je Bog stvorio.”